Verko brengt ammoniumsulfaat op de markt

Algemeen Berlare Buggenhout Dendermonde Hamme Lebbeke Wichelen

Al meer dan 40 jaar verwerkt Verko Groente, Fruit en Tuinafval (GFT) tot compost. Landbouwers gebruiken het vooral als bodemverbeteraar. De nieuwe vergistingsinstallatie levert nog een belangrijk bijproduct voor de sector. Met de productie van ammoniumsulfaat ofwel spuiwater brengt Verko een kunstmeststof op de markt.

Voor de bouw van de nieuwe composteerfabriek met vergister, die in 2021 startte, investeerde Verko in een gloednieuwe luchtzuiveringsinstallatie. Dat is een belangrijke handeling om geurhinder te beperken voor de omgeving. De chemische wasser levert ook een interessant bijproduct op voor de land en tuinbouw: ammoniumsulfaat ofwel spuiwater.

In Vlaanderen is dit product erkend als kunstmeststof. Steeds meer akker en weilanden bevatten minder zwavel door het gelimiteerd gebruik van organische bemesting. Ammoniumsulfaat bevat juist zwavel. Daarom speelt Verko graag in op de noden van de landbouwsector. Algemeen directeur van Verko, Peter De Leeuw: “Iedereen kent ons als de organisatie die afval inzamelt en verwerkt. Maar hoogtechnologische toepassingen maken het mogelijk om grondstoffen te halen uit afvalstromen. Daar zetten we bij Verko volop op in. Door de verontreinigde lucht te zuiveren in een chemische wasser creëren we het zwavel en stikstofrijke nevenproduct ammoniumsulfaat. Zowel zwavel als stikstof zijn essentiële voedingsstoffen voor gewassen.

Verko heeft nog meer afvalstromen die resulteren in waardevolle producten of energie. Peter De Leeuw verklaart: Van Groente, Fruit en Tuinafval maken we al meer dan 40 jaar kwalitatieve compost. Uit het biogas van de vergistingsinstallatie halen we warmte, elektriciteit en aardgas voor onze voertuigen. Het overschot aan gas en elektriciteit injecteren we op het net.

 

Foto (c) Verko.