Gestroomd.be helpt gemeenten bij verduurzaming voertuigenpark

Berlare Buggenhout Dendermonde Hamme Lebbeke Wichelen Zele

In heel Vlaanderen kiezen lokale besturen bewust voor duurzame alternatieven voor hun voertuigenpark. Dat blijkt uit de orders op het aankoopplatform Gestroomd.be dat alle Vlaamse streekintercommunales vorig jaar lanceerden. 102 duurzame voertuigen in bestelling betekent binnenkort evenveel vervuilende wagens minder op de baan.

In april 2022 hield IGEMO (Mechelen) met de 10 andere Vlaamse streekintercommunales, waaronder DDS, een nieuw aankoopplatform voor duurzame voertuigen boven de doopvont. Gestroomd.be was geboren en biedt lokale besturen de mogelijkheid om elektrische, hybride en andere duurzame voertuigen te kopen, al dan niet aangepast aan specifieke noden. En met succes. Op minder dan een jaar tijd registreerden we al 102 bestellingen. En dat is nog maar een begin.

Raf De Wolf, voorzitter DDS: “Door met verschillende gemeenten samen grotere volumes aan te kopen, krijgen we gunstige prijzen. En een gemeenschappelijke overheidsopdracht betekent ook minder administratieve rompslomp in vergelijking met een individuele aanpak per gemeente. Dat zijn twee serieuze voordelen. Ik ben ervan overtuigd dat de lokale besturen, politieen brandweerzones, OCMW’s en onderwijsinstellingen in onze regio nog potentieel hebben om hun voertuigenpark verder te vergroenen. De aankoopcentrale Gestroomd.be biedt hen daarbij zeker een helpende hand. Een duurzaam voertuigenpark creëert niet alleen een gunstige impact op de leefbaarheid van steden en gemeenten, maar komt ook de economie en het klimaat ten goede.”