Homemade Homegrown By Bianca. Moestuinplannen voor 2023!

Homemade Homegrown

Eerst en vooral willen we klimaatbewust te werk gaan. Daarvoor houden we rekening met het gebruik van bestrijdingsmiddelen, sowieso willen we dit minimaliseren.

We zijn ook graag een beetje lui… dus spitten, frezen, bladeren opruimen… is niet nodig. Het is beter de organische materialen niet in te werken maar bovenop de grond te verspreiden zodat bij de vertering zuurstof uit de lucht kan worden genomen. Hiervoor gebruiken we mulch en compost, deze is rijk aan nuttige bacteriën en schimmels.

We kiezen ook voor planten die de biodiversiteit bevorderen. Een humusrijke en voedzame bodem is de basis. De natuur heeft veel afwisseling in bloemen en plantsoorten nodig: kruiden, bloemen, bessen, bomen en struiken, maar ook onkruid en nestkastjes voor vogels en bijen zijn belangrijk. Zonder bloeiende planten, bomen en bloemen is er voor de bijen geen eten. Het beste kiezen we voor inheemse, wilde soorten. Behandel ze ook niet met giftige stoffen. De bloemen zijn ook doorgaans eetbaar voor de mens.

De bodem van de moestuin dient altijd bedekt te zijn met planten en mulch, dit om de verdamping tegen te gaan.

We planten extra bomen en struiken! Dit jaar staat de moerbei en goji bes bij ons op de planning. Nieuwe kruiden en groenten ontdekken is ook altijd leuk. Dit jaar proberen we onder andere aardbeispinazie, Sint-Janskruid, guldenroede, longkruid en ijzerhard.

Op de planning van Tuinhier Grembergen staat de inrichting van een perceel met picknickbanken, een bloemenweide met insectenhotel, laagstamfruit, een tamme kastanje en een sneukelhaag.

2023 wordt een vruchtbaar jaar!