COLUMN Tegenstroom | Het is toch maar een spel?

Gemeenten Tegenstroom

Het regent incidenten bij de voetbalbond. En ze komen uit alle windstreken. Het is weer van dattem… Onverlaten die zich niet weten te gedragen, meestal buiten de witte lijnen: het is van alle tijden. Aan zij die het relativeringsvermogen mankeren: het is toch maar een spel? En: morgen gaat de zon ook weer op!

Je eens goed laten gaan, daar zijn andere plekken voor dan in een voetbalstadion. Tenminste, als het betekent je eens goed laten gaan door op de vuist te gaan of zelfs gewoon nog maar je kennis van het Vlaamse Scheldwoordenboek tonen. In een groot stadion kan je je verstoppen. Als je daar iets roept gaat het vaak verloren, tenzij in koor uitgebracht. Georganiseerd gescheld: dikke rampen zijn het. Maar langs het veld bij een jeugdvoetbalduel je besognes ventileren: not done! En dat heeft niks te maken met de betuttelingsmaatschappij waarin we soms leven.

Misschien is het beter om in elke gemeente vanuit het bestuur een rage room in te richten, met alle gereedschappen in het dubbel voorhanden. En dan maar los gehen op meubilair, muurtjes, vensters of andere zaken die kapot mogen. Het zou een hele hoop miserie besparen. Aanschuiven zal het zeker en vast ook zijn, want er zijn heel wat gegadigden om zaken stuk te kloppen. Ik ben geen wetenschapper maar weet alvast dat wat Voetbal Vlaanderen wil doen tegen het al dan niet verbaal geweld in Vlaamse Velden een druppel op een hete plaat is. Het begint bij de opvoeding, bij de trainer, bij de clubleiding. Mensen die niet in de pas willen lopen zullen er altijd zijn en streng straffen levert niks op, dat zei een politierechter ooit eens toen hij voor de zoveelste keer dezelfde persoon veroordeelde tot een levenslang rijverbod en een boete van duizenden euro. Eén of andere Sjarel in Brussel zal wel weer met een lumineus idee komen om dit issue aan te pakken. Ik ben benieuwd!

T.S.