Leerlingen BuSO-school Blijdorp zetten hun lokale werkplekken in de kijker

Algemeen Buggenhout

In de school voor Buitengewoon Secundair Onderwijs in Blijdorp Buggenhout maken externe stages deel uit van de vorming van verschillende plus 16jarigen. Zo kunnen ze groeien en bereiden ze zich voor op hun deelname later in de maatschappij.

“Door deze zogenoemde sociaalmaatschappelijke trainingen’ ontstond er met partnerbedrijven in de regio een warme band doorheen de jaren. Plantenbedrijf Spruyt in Buggenhout is bijvoorbeeld al liefst 25 jaar een werkplek voor de BuSOleerlingen! Vanaf de leeftijd van 1415 jaar starten de BuSOleerlingen al met snuffelstages. Die gaan door in hun vertrouwde omgeving in Blijdorp Buggenhout, bijvoorbeeld meehelpen in de keuken of de kinderboerderij”, zegt Christa Boeykens, leerkracht en stagebegeleider. Later nemen ze deel aan sociaalmaatschappelijke trainingen in groep, en vervolgens doen ze ook individuele training, beide in echte bedrijven. Het doel van deze sociaalmaatschappelijke trainingen is o.a. dat ze hierdoor ervaring opdoen met het oog op een zinvolle dagbesteding later. We merken ook dat het zelfbeeld en zelfvertrouwen van onze jongeren hierdoor enorm groeit.

Op woensdag 12 oktober 2022 waren een aantal afgevaardigden van de werkplekken in schooljaar ’21’22 van de partij in Blijdorp voor een gezellig samenzijn met leerlingen en leerkrachten. Orthopedagoog Erik De Vis bedankte de aanwezigen: “Jullie geven onze jongeren kansen door hen een rol van betekenis te geven in jullie bedrijf. Het doet hen enorm deugd, om een stukje in de week gelijk te zijn aan andere werknemers, om deel uit te maken van de grote maatschappij en hun waarde te mogen etaleren.” Alle bedrijven kregen vervolgens een origineel bedankplaatje met het opschrift ‘een hart voor bijzondere mensen’.

De huidige stageplekken bieden reeds een waaier aan werkervaring, gaande van een zorgboerderij, een horecazaak, een tuincentrum, de bibliotheek, de fabrieksomgeving van Ontex of ArtStone … De leerlingen gaan er wekelijks een tweetal uur helpen, steeds onder begeleiding van een leerkracht. Na 6 weken wordt er gewisseld van stageplek zodat iedereen doorheen het jaar kan ervaren wat hem of haar echt ligt. Anke De Reuse, directeur van de school: “Bij onze zoektocht naar stagebedrijven vertrekken we steeds vanuit de interesses van de leerlingen zelf. We hebben al een mooi aanbod, maar dit zouden we nog graag willen aanvullen met nieuwe bedrijven of organisaties. Veel van onze jongens dromen bijvoorbeeld van werken met auto’s, een garage zou dus welkom zijn of zelfs een carwash. Ook een supermarkt, een schoenen of kledingwinkel, een woonzorgcentrum … kan een mooie werkplek zijn. Wie interesse heeft om onze jongeren kansen te bieden, mag zeker contact opnemen met de school. Onze leerlingen zeggen vaak: ‘Ik vind het belangrijk om anderen te helpen. Wie met onze jongeren kennismaakt, zal meteen gecharmeerd zijn door hun werklust en hun kunnen!”

 

Foto (c) Blijdorp.