Gemeenten delen gratis zakasbakjes uit

Algemeen Gemeenten

Het aanspreken en beboeten van mensen die afval achterlaten. Dat is de insteek van de Week van de Handhaving die er volgende week aankomt. Dit jaar vragen Verkogemeenten extra aandacht voor de peukenproblematiek. Daarom delen ze gratis zakasbakjes uit. Van maandag 3 tot en met zondag 9 oktober is het de Week van de Handhaving. Dit is een jaarlijks initiatief van Mooimakers waaraan Verko graag meewerkt samen met de aangesloten gemeenten.

Politie en GASvaststellers doen extra controles op het achterlaten van afval. Sigarettenpeuken en hondenpoep op straat of afval naast de glascontainer: het hoort er niet. Wie zich schuldig maakt aan zwerfvuil en sluikstort loopt volgende week meer kans om tegen de lamp te lopen, met een fikse boete tot gevolg. Maar de campagne biedt daarnaast ook veel aandacht aan sensibilisering. Daarom slaan 7 gemeenten in samenwerking met Verko de handen in elkaar om hun inwoners bewust te maken rond de problematiek van sigarettenpeuken. Voorzitter Dirk Abbeloos: Uit onderzoek van de OVAM blijkt dat sigarettenpeuken met 41% het talrijkst vertegenwoordigd zijn in het zwerfvuil. Per jaar belanden wereldwijd 845.000 ton peuken in de natuur. Vandaar dat we in Berlare, Buggenhout, Dendermonde, Hamme, Lebbeke, Wetteren en Wichelen op pad gaan om herbruikbare zakasbakjes uit te delen aan rokers. Op die manier binden we de strijd aan tegen rondslingerende peuken. De zakasbakjes worden uitgedeeld tijdens de wekelijkse markt, maar zullen ook gratis verkrijgbaar zijn in kranten en nachtwinkels en bij de gemeente zelf.”

Net als vorig jaar trekken werknemers van Verko met hun directeur Peter De Leeuw de Bevrijdingslaan in Appels op om afval op te ruimen. Peter De Leeuw: In een propere buurt is het aangenaam wonen en werken. Daar willen we als organisatie graag ons steentje toe bijdragen. Daarom zullen we op donderdag 6 oktober naar zwerfvuil en sluikstort speuren in de wegbermen, beken en goten in de ruime omgeving van onze site. Samen houden we onze regio schoon.”

 

Foto (c) Pexels.