WEEKEND | Parlementslid Freya Saeys over haar vraag naar HPV-testen en Lebbeekse hangijzers

Lebbeke Weekendbabbel

Freya Saeys zit voor Open VLD in het Vlaams parlement. Ze is huisarts en gezondheidsthema’s interesseren haar mateloos. Zo ijvert ze voor een vroegtijdige opsporing van baarmoederhalskanker, maar blijven ook de hete hangijzers in de Lebbeekse politiek haar bekommernis.

“Baarmoederhalskanker wordt elk jaar vastgesteld bij 630 vrouwen en jaarlijks sterven 220 mensen, vaak jonge vrouwen, aan de ziekte. Vroegtijdige opsporing van deze kanker is dan ook van levensbelang”, zegt Freya Saeys. “We doen dat ook al jaren met het klassieke uitstrijkje waarmee afwijkingen in het slijmvlies worden opgespoord. Experten zeggen ons echter al lang dat we voor vrouwen boven de dertig jaar beter zouden overschakelen van het uitstrijkje naar de HPV-test. Vanaf deze leeftijd spoort een test het virus dat baarmoederhalskanker veroorzaakt rechtstreeks en beter op. Ook ik pleit al sinds 2015 voor HPV-zelftesten.” Federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke kondigde aan dat hij financiering wil voorzien voor de HPV-test. “Daartegenover stelt hij wel als voorwaarde dat de regionale ministers van Volksgezondheid grotere inspanningen doen om vrouwen te overtuigen zich te laten testen. Vandaag is onze participatiegraad zestig procent. Dat is meer dan in Wallonië en Brussel. Toch zijn er in Vlaanderen nog altijd veertig procent vrouwen dat zich niet laat testen. De HPV-test zou pas worden uitgerold vanaf eind 2024, begin 2025, dus Vlaams minister van Volksgezondheid Hilde Crevits heeft voldoende tijd om een goede strategie uit te tekenen.”

“Ik pleit al jaren vurig voor HPV-zelftesten omdat ik er echt van overtuigd ben dat je zo veel meer vrouwen kunt bereiken. Vrouwen kunnen dan thuis zelf een staal afnemen en opsturen, gelijkaardig aan de procedure bij dikkedarmkanker. De proefprojecten die er tot nu toe waren tonen alvast zeer positieve resultaten. Vrouwen namen effectief meer deel wanneer ze thuis een kit kregen opgestuurd.” Het liberale parlementslid is blij dat er kort op de bal wordt gespeeld: “Door de vernieuwde strategie kunnen we nog nauwkeuriger werken. Hopelijk hebben we met de zelftests, die het liefst zo snel mogelijk worden gebruikt, weer extra tools in de strijd tegen baarmoederhalskanker.”

Ook lokaal is Freya Saeys actief. Ze zit in de oppositie in de Lebbeekse gemeenteraad. “Het huidige gemeentebestuur heeft parking Beeckman, vlakbij CC De Biekorf, verkocht aan een projectontwikkelaar. In 2018 kocht het vorige gemeentebestuur deze site aan om meer parkeergelegenheid te creëren. Deze parking wordt volop gebruikt door bezoekers van CC De Biekorf, de lokale handelaars, de academie en bij activiteiten in het centrum. Open VLD Lebbeke was dan ook sterk gekant tegen de verkoop. Door het verdwijnen van al deze parkeergelegenheden, zal de parkeerdruk en de verkeersoverlast in de buurt enorm toenemen. De verkoop is een kapitale fout en betekent een doodsteek voor het centrum.” Wat haar nog nauw aan het hart ligt is het kerstdorp op de Grote Plaats. “We voerden actie tegen de beslissing van het bestuur waarbij bespaard wordt op het kerstdorp. Zo zal er één chalet aanwezig zijn in plaats van vijf en zullen er geen optredens meer doorgaan. Optredens die wel degelijk al vast lagen. Een financiële domper voor niet alleen de verenigingen, maar ook voor de gemeente. Er zal een som van om en bij de 15.000 euro betaald worden omwille van de verplaatsing of annulering van deze optredens. Vorige edities konden er vijf, gelote verenigingen hun kas spijzen door zo’n chalet uit te baten gedurende vijf weken. Nu zal elke vereniging slechts één weekend openhouden. Naast de mindere inkomsten zal er ook meer logistieke steun zijn. De vraag blijft of er wat te verdienen valt gezien het verdwijnen van de optredens.”

 

Foto’s (c) Freya Saeys.