Zele wil van buurten Natuurbuur-buurten maken

Algemeen Zele

Wetenschappers zijn het er over eens: elk groen stukje rondom je woning helpt om de klimaatopwarming tegen te gaan. Daarom wil schepen van klimaat Thomas Bauwens (CD&V) tijdens deze uitzonderlijk warme dagen de inwoners nogmaals wijzen op het bestaan van het online handboek Natuurbuur met klimaatvriendelijke oplossingen die je zelf in en om je woning kan toepassen. “Alle beetjes helpen. Als iedereen een groene inspanning doet, hoe klein of groot ook, tackelen we samen de hittestress”, zegt Bauwens, schepen van klimaat. Benieuwd wat jij kan doen? Kijk op www.zele.be/natuurbuur.

Sinds enkele maanden heeft de gemeente Zele een handboek op haar website staan met tips voor inwoners die hun verantwoordelijkheid willen opnemen inzake de opwarming van de aarde. “Vandaag wordt nog heel veel ruimte onderbenut in de strijd tegen de klimaatverandering. Er zijn twee miljoen Vlaamse tuinen, ontelbare gevels, platte daken, balkonnetjes, opritten… Een groot potentieel. Wereldwijd zet men dan ook in op de sensibilisering van de burger als belangrijke schakel. Zo ook onze gemeente. We merken dat mensen zich wel bewust zijn van de problemen. Vaak willen ze wel iets doen, maar weten ze niet hoe. Onze interactieve catalogus Natuurbuur is hier het antwoord op. Wie wil, vindt nu alle klimaatvriendelijke oplossingen gebundeld op één plaats: www.zele.be/natuurbuur. Subsidies, groepsaankopen en andere initiatieven staan er eveneens in opgenomen.”

Elke oplossing, bijvoorbeeld een wadi of klimaatboom, wordt begrijpelijk en in detail uitgelegd. “Zo lees je wat de oplossing voor het klimaat betekent, hoe je het moet doen, wat het kost, enzovoort. Een boodschappenlijstje vertelt je wat je er allemaal voor nodig hebt. Ook staat het online handboek Natuurbuur vol met extra weetjes en handige tips. Samen maken we van onze buurt een Natuurbuurbuurt!”