Lebbeke is reusvriendelijke gemeente

Cultuur Lebbeke

Na twee jaar uitstel mag Lebbeke zich sinds kort een “Reusvriendelijke gemeente” noemen.

Lebbeke heeft al jaren een levendige reuzentraditie. Clement De Vos van de Minnestraat, Rozeken en Doetjen van de Kapellenstraat, Basken van de Stationsstraat en Baliolis van Denderbelle. Ze komen allemaal nog ieder jaar buiten om door de straten van hun parochie te dansen. Eenmaal per jaar verzamelen ze ook voor de reuzenstoet en dansen ze op de noten van de Koninklijke Harmonie St.-Cecilia Lebbeke.

Maria Van Keer, schepen van cultuur, legt uit: “De gemeente engageert zich om goed te zorgen voor het Lebbeekse reuzenpatrimonium. Hiervoor stelden we een werkgroep samen bestaande uit delegaties van de reuzenbeheerders, de schepen van cultuur en de cultuurdienst. Na de eerste samenkomst beslisten we alvast om de reuzenstoet ieder jaar op een andere locatie te organiseren. Concreet is dat één van de kermissen van de deelnemende reuzen. Ook het voortbestaan van de reuzen en de reuzencomités wordt via deze werkgroep opgevolgd.”