WEEKEND | Steven De Beul werkte mee aan dansfilm Coppelia

Algemeen Cultuur Lebbeke Weekendbabbel

De film Coppelia was deze zomer in de bioscoop. De film (een coproductie van het Belgische productiehuis Lunanime) brengt een klassiek balletverhaal op het grote scherm, in een unieke combinatie van live action dans en animatie. Vanwege de mix van verschillende filmtechnieken werd Coppelia door maar liefst drie regisseurs onder handen genomen: de Belgische regisseurs Steven De Beul en Ben Tesseur hebben samen de animatiestudio Beast Animation (die o.a. Rintje en Meneer Papier maakten) en weten alles over animatie; de Britse regisseur Jeff Tudor had eerder al ervaring met dansfilms. Lebbekenaar Steven De Beul (53) vertelt graag over hoe hij bij het project werd betrokken. Een ideale gesprekspartner als hervatting van onze weekendbabbels!

Jaren werd er aan Coppelia gewerkt door professionals uit België, Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Ted Brandsen, directeur van Het Nationale Ballet in Amsterdam, stond in voor de choreografie. De originele muziekscore van Maurizio Malagnini (Call the Midwife, Peter and Wendy) werd in Londen opgenomen door het BBC Symphony Orchestra. Er werd een beroep gedaan op een indrukwekkende cast met internationale sterdansers. De hoofdrol wordt vertolkt door Michaela DePrince. Haar jonge carrière telde al heel wat mooie hoogtepunten, van dansen in de clip Lemonade van Beyoncé, tot tweede solist bij Het Nationale Ballet en momenteel ballerina bij het Boston Ballet. Andere belangrijke rollen zijn weggelegd voor Jan Kooijman (Dancing with the stars-jurylid, danser, acteur), sterballerina Igone de Jongh, Irek Mukhamedov (voormalig ster van het Bolsjoi Ballet en The Royal Ballet) en de Britse ex-ballerina en tv-personality Darcey Bussell.

“Coppelia is gebaseerd op het gelijknamige 150 jaar oude balletstuk over de liefde tussen Zwaantje en Frans, die in gevaar wordt gebracht door Dr. Coppelius en zijn akelig mooie protégé Coppelia. De film brengt een actuele hervertelling, waarbij Dr. Coppelius geen speelgoedmaker meer is maar een cosmetisch chirurg. Door de zoektocht van Zwaantje naar de waarheid over de charismatische dokter, ontdekken haar dorpsgenoten hoe belangrijk het is om jezelf te zijn in een samenleving waarin zoveel belang wordt gehecht aan uiterlijke perfectie”, zegt Steven De Beul. “Ik had een pitch gezien van het project, dat oorspronkelijk eerst als tv-serie werd gepresenteerd. Ik kwam met de producent in contact en in 2017 stapte ik mee in het project. Eén van de eerste zaken die doorgevoerd werden was het schrappen van alle dialogen opgenomen in de eerste versie van het script. Een film zonder dialoog kan namelijk overal ter wereld getoond worden.”

Coppelia is een productie Submarine en 3 Minutes West in coproductie met MotionWorks en Lunanime,  kwam tot stand met de steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) van Vlaams minister van cultuur Jan Jambon, Screen Flanders van Vlaams minister van economie Hilde Crevits en de Belgische Tax Shelter voor Filmfinanciering. Trailer op YouTube: https://youtu.be/psy7ha60PiY. Het is een technisch hoogstandje. “Heel ingewikkeld”, volgens Steven De Beul, “want alles is gefilmd tegen blue en green screens. Maar het klikte zodanig snel met de andere regisseurs dat het knap is geworden. Op zes weken tijd werd alles opgenomen en nadien volgde de montage en dan pas de animatie. Gedurende de hele coronaperiode werkten we eraan. Vanop afstand en dus alles online. Gezien de omstandigheden en het budget ben ik heel fier dat ik eraan kon en mocht meewerken. Zelf danste ik nog bij Incar in Lebbeke en ik weet dat de balletwereld vrij specifiek is. Coppelia is een aanrader, zowel voor kinderen als voor volwassenen! Een woordeloze danservaring op groot scherm! Een unieke dansfilm vol filmtechnieken. Van 3D en 2D-animatie tot kleurrijke live action  en balletscènes.”