COLUMN Tegenstroom | Niets meegemaakt

Gemeenten Tegenstroom

Ik hoor het mijn grootmoeder nog zeggen: ‘Jullie hebben niks meegemaakt! Ge moogt in uw pollekes wrijven dat alles op uw bord gegooid wordt, zonder dat ge er zelf veel voor moet doen.’ Het kadert niet per se in vroeger was alles beter, dat is duidelijk. Vroeger werd er geploeterd. Geknokt, in bochten gewrongen om iets te bereiken. Om op reis te gaan (naar de zee). Maar vandaag zitten we toch opnieuw in het sukkelstraatje. We hobbelen van crisis naar crisis. En zij die er iets moeten aan doen, zitten met de armen gekruist toe te kijken, te wachten. Op weer een volgende crisis.

Meer mensen verzeilen in diepe armoede, omdat ze de rekening van de gas en de elektriciteit niet meer kunnen betalen. Meer mensen leggen zonnepanelen. Een energieleverancier heft een taks op zonnepanelen. Meer mensen sluikstorten, blikjes, plastic flesjes, er komt een taks op. Statiegeld. Gaan we het leren? Ik denk het niet. Vlamingen zijn dwars. Weigeren te besparen, een lamp minder te doen branden, water te besparen voor zwembad of het wassen van de bolide. We doen kluit ons goesting!

Ongetwijfeld zijn er boeken volgepend over hoe we ons gedragen, al dan niet in kudde. Maar van the upperclass, de inteligentia mogen wij voetvolk toch verwachten dat ze met een kant en klare oplossing komen. Dat zouden ze moeten beseffen, ze hebben daar in Brussel allemaal rechten gestudeerd. Wel, het is ons basisrecht om over betaalbare energie te kunnen beschikken. Al besef ik ook wel dat de jongens en meisjes van Chiro Wetstraat eerst nog een zakdoekje moeten leggen, of een potje trefbal dienen te spelen alvorens naar buiten te komen met het zoveelste dwaze plan, waar we eventueel een paar maanden iets aan hebben. Knopen doorhakken, het gaat niet meer zoals vroeger. Ah neen, want die meisjes en jongens weigeren de bonen te fretten, maar wel frinketten, ‘s middags, zeven gangen als het moet. Maar voor de rest: ‘beslissen, dat kan ik niet meneer, ik heb tenslotte vroeger nog niks meegemaakt…’

T.S.

 

Foto (c) Pexels.