Heel wat locaties in de kijker op Open Monumentendag

Algemeen Buggenhout Dendermonde Hamme Lebbeke
Zondag 11 september vindt het grootste culturele eendagsevenement van Vlaanderen plaats: Open Monumentendag. De Intergemeentelijke Onroerend Erfgoeddienst Schelde-Durme zet maar
liefst 13 locaties in de kijker! Kies je voor de watertoren in Hamme of het gerestaureerde Huis Van Winckel in Dendermonde?

De beschermde pastorie en tuin zijn prachtig gelegen in het centrum van Buggenhout, maar zijn toe aan een grondige restauratie. Tijdens je bezoek leer je niet alleen meer over de geschiedenis en de toekomst van deze plek, maar verken je ook het 18de eeuwse interieur van de pastorie en ontdek je de majestueuze bomen in de tuin. 15 jaar geleden startte Architectenbureau Van Severen de opmaak van het restauratiedossier voor de kerk van Schoonaarde. In het oog springen vooral de herschilderde voorgevel en het gerestaureerde interieur waarbij ter hoogte van het inkomportaal en in het koor de originele beschilderingen werden hersteld.

Enthousiaste medewerkers van Familiekunde laten je kennismaken met de geschiedenis van de oude pastorie uit 1769 in Appels. Daarnaast verneem je meer over de rijke verzameling genealogische bronnen van het documentatiecentrum. In de pastorietuin kan je aangenaam verpozen met een drankje en een lekker stuk Appel(s)taart. Tijdens Open Monumentendag kan je gratis meereizen met verschillende stoom- en dieseltreinen tussen Baasrode-Noord en Sint-Amands. De historische trein verbindt verschillende Open Monumenten in de regio! In Baasrode leer je tijdens een interactieve rondleiding alles bij over het restaureren van treinstellen en locomotieven in de werkloods.

Huis Van Winckel in de Kerkstraat in Dendermonde is een beschermd herenhuis uit 1923 en onderging het laatste jaar een grondige restauratie. Het pand werd samengevoegd met het aanpalende Cultuurhuis Belgica zodat één cultuursite ontstaat in het hart van Dendermonde. Architectenbureau Van Severen heeft de diverse fasen van de restauratie van de Sint-Egidiuskerk gedurende
vele jaren begeleid. Zopas is een klein maar bijzonder fijn aspect voltooid: de restauratie en reconstructie van het neogotische sjabloonschilderwerk in het koor van de kerk. BASTION V is een historische site die bruist van muziek met Jazz Centrum Vlaanderen, Honky Tonk Jazz Club en Bastion Vijf. In de bunkers uit de Hollandse tijd en het voormalig munitielaboratorium wordt vandaag gewerkt rond Jazz en andere muziek. Je bezoek waard, opgeluisterd met een streepje muziek.

In de Smidsestraat te Grembergen staat een bijzonder huis dat de thuis vormt van Chris en Lena. Het huis is beter bekend als Villa Ritten. De woning dateert van het begin van de 20ste eeuw en heeft een zomerhuis in artnouveaustijl. Villa Ritten is een beschermd monument, maar vormt in de eerste plaats een oase van rust voor haar bewoners. De familie Malfliet woont al enkele generaties lang in het huis en deelt deze ervaring graag met andere mensen.

De achthoekige watertoren in Achterthof, het centrum van Hamme, is beeldbepalend voor de gemeente. Dagelijks passeren Hammenaren dit statige en functionele monument wanneer zij boodschappen doen in het centrum, de kinderen van school halen of een bezoekje brengen aan het Marktplein. Maar hoe ziet de watertoren er van binnen uit? Is ze nog steeds in werking? Wat is haar betekenis voor Hamme? Heel wat mysteries worden voor je ontrafeld.

5 jaar geleden kochten Priscilla en Els de oude pastorie van Denderbelle. De keuze om het bio-ecologisch te verbouwen tot ‘het Huis van Licht’ was voor hen een evidente keuze. Alles werd met respect voor mens en natuur aangepakt, gedurende een 3,5 jaar durende verbouwing. De toekomst van de kerk van ‘t Kroïs, Heilig Kruis in de Lange Minnestraat in Lebbeke, ligt op dit ogenblik nog niet definitief vast. Het Labgods werd enkele jaren geleden opgericht door een aantal mensen uit de parochie en het verenigingsleven om de toekomst van het gebouw te verzekeren. Er werden al heel wat initiatieven ontplooit om zoveel mogelijk mensen en verenigingen uit de wijk te betrekken bij het tot stand brengen van de toekomst van het kerkgebouw. De vrijwilligers hebben tal van activiteiten voor je in petto.

Op de Scheepswerven Baasrode is er een nieuwe tentoonstelling over het jagen van schepen. “Open Monumentendag is een ideale gelegenheid om onze erfgoedsites nog meer dan anders te laten bruisen van het leven. De geschiedenis komt er tot leven voor je eigen ogen en je krijgt er allerlei interessante inzichten. Warm aanbevolen”, volgens gedeputeerde An Vervliet, bevoegd voor Erfgoed. Op Open Monumentendag is er uitzonderlijk gratis toegang tot de Scheepswerven Baasrode. Speciaal voor de gelegenheid werd er een nieuwe tentoonstelling gemaakt over het ‘jagen’ van schepen en de verschillende types van sleepschepen. Wist je dat het voorttrekken van het schip vaak een klusje voor de vrouw van de schipper was en dat zo de ‘jaagpaden’ ontstonden? Verken deze openluchtexpo op eigen houtje of laat je ‘op sleeptouw nemen’ door een gids. Laat je ondertussen ook verwonderen door de demonstraties van de vzw School voor Scheepsmodelbouw en bezoek de vzw Scheepvaartmuseum in de meesterwoning van de scheepswerven. Kortom, verken de hele erfgoedsite Scheepswerven Baasrode, een indrukwekkende tijdscapsule in het Unesco Global Geopark Schelde Delta in oprichting.

Alle info vind je op www.scheepswervenbaasrode.be en www.oost-vlaanderen.be/openmonumentendag. Alle locaties en activiteiten zijn gratis toegankelijk. Soms dien je wel op voorhand in te schrijven. IOED Schelde-Durme verzamelde alle info in een handige brochure die je kan terugvinden op hun website ioedscheldedurme.be.