FUTSAL | ‘t Voetlicht stelt problemen in eerste provinciale aan de kaak: “Voetbal Vlaanderen volgt eigen modaliteiten niet”

Lebbeke Zaalvoetbal

Er zijn heel wat problemen in de lagere reeksen van het futsal. Reinout De Mol, voorzitter van eersteprovincialer ‘t Voetlicht Lebbeke wil dat er iets aan gedaan wordt.

“In tegenstelling tot op het moment van de bekendmaking van de reeksen waren er twee ploegen minder in eerste provinciale Oost-Vlaanderen”, zegt Reinout De Mol. “En onlangs kwam er ook nog een forfait van Galatasaray Gent. Zonder enige communicatie vanuit Voetbal Vlaanderen. Er werden ook 2 wedstrijden geprogrammeerd in weken wanneer de sporthal niet voor ons ter beschikking is ondanks dat de data zijn doorgegeven voor de opmaak van de kalender. De eigen opgestelde modaliteiten van Voetbal Vlaanderen gepubliceerd op 4 mei in Sportleven worden niet gevolgd. In eerste provinciale dient verplicht gespeeld te worden op maandag of vrijdag met aanvangsuur ten vroegste 20 uur en ten laatste 22 uur. Nu zijn er wedstrijden gepland op woensdagen en donderdagen die al zouden moeten starten om 19 uur of 19.30 uur. Waar is de goede oude tijd toen er geen of sporadisch kalenderproblemen waren en er ook nog een provinciale bekercompetitie was,…”

De futsalsport zit volgens Reinout De Mol al jaren in een neerwaartse spiraal in Oost-Vlaanderen. “In het seizoen 1998-1999 eindigden er nog 209 ploegen in de competitie, dit seizoen 2022-2023 starten er slechts 93 ploegen. Het is een bezorgdheid voor de futsalsport die eigenlijk al enkele jaren leeft. Langs de éne kant wordt alles meer professioneel – op een bepaald niveau – wat zeker goed is, maar voor de amateurploegen heb ik het gevoel dat de professionalisering niet haalbaar is. Daarom vind ik dat we stiefmoederlijk worden behandeld, qua provinciale werking. Ik maakte al eerder melding bij de bond maar zonder gevolg. Er is een werkgroep Dender die een bekercompetitie wil starten maar dat komt ook niet van grond. Ik heb bij de bond al aangeboden om mee na te denken, ook daarop komt geen reactie. Dat er nog altijd 2 verschillende zaalvoetbalbonden zijn, is een extra hinderpaal. Een fusie van die 2 zou al zeker een stap in de goede richting zijn. Nu is er bij Voetbal Vlaanderen geen provinciale werking in West-Vlaanderen en (Vlaams)-Brabant. Die ploegen zitten in de andere zaalvoetbalbond. Zelf zijn we bezig om onze eigen werking op termijn verder te kunnen zetten. In het kader van de ‘Maand van de sportclub’ in september plannen we een volledig avond zaalvoetbal/futsal door samen te werken met de sportdienst en zvc Moratex. Bedoeling is om een jeugdwedstrijd te spelen en nadien de 1e ploegen van ‘t Voetlicht en Moratex zodat er een volledige vrijdagavond gevuld wordt.”

Foto (c) ‘t Voetlicht Lebbeke.