Academie biedt voortaan ook cursussen rond jazz aan

Cultuur Dendermonde

Er zijn cursussen rondom jazz die vanaf dit schooljaar in de Stedelijke Academie voor Woord en Dans (SAMWD) in Dendermonde worden aangeboden. “Wie de lezingen van Frederik Goossens in het Jazz Centrum al heeft meegemaakt, weet dat dit zonder twijfel een paar boeiende ritten worden”, klinkt het.

Jazz leeft, beweegt, evolueert… Deze muziek werd in de Verenigde Staten geboren, maar al snel was de hele wereld in de ban van haar aanstekelijke ritmes en bedwelmende melodieën. In meer dan honderd jaar heeft het genre tal van gedaantes aangenomen. “Deze cursus geeft je een beeld van jazz van bij haar begindagen tot de nauwelijks te definiëren muziek die ze vandaag is. Frederik Goossens loodst je met veel enthousiasme doorheen het ‘ondoorgrondelijke kluwen’ dat jazz heet. Je krijgt een grondig en compleet overzicht – van Jelly Roll Morton tot Jef Neve en veel, véél meer. Tussendoor nemen we af en toe ook de tijd om een muziekstuk van dichterbij te bestuderen. Zo ontrafel je langzaam het mysterie van spelen zonder partituren en leer je beter luisteren.
Frederik Goossens is de ideale gids. Hij is docent Jazzgeschiedenis aan het Gentse conservatorium, muzieksamensteller voor Klara, medewerker bij het Jazz Centrum en geeft lezingen over jazz voor diverse culturele organisaties. Hij heeft met de populaire jazzpodcast Jazziness van het Brussels Jazz Weekend ondertussen al meer dan 100.000 luisteraars bereikt. Een lesmoment van 120 minuten per week.”

Daarnaast is er ook de cursus muziekcultuur. “Met de machete in de hand trekken we doorheen de jungle die popmuziek heet. We maken er kennis met sensuele crooners of forse headbangers, met gare hackers en rasta’s. Telkens een andere muzikant, een andere band of stijl. Niet chronologisch, maar een boeiende en ontspannende ontdekkingsreis langsheen het beste, gekste of merkwaardigste uit pop en rockmuziek. Ideaal voor wie geïnteresseerd is in allerhande genres en stijlen en zijn/haar horizonten wat wil verbreden! Samen met de docent ga je bovendien op zoek naar de sociale en cultuurhistorische context achter de muziek en leer je meer over de relatie met allerlei andere kunstvormen. Bovendien krijg je allerhande tips om zelf op junglepad te gaan.
Je zal er ogen en oren tekortkomen! Een lesmoment van 120 minuten per week.”

Inschrijven: https://www.samwddendermonde.be/inschrijvingen.

 

Foto (c) Jazzcentrum Vlaanderen.