Gemeente Lebbeke zet in op biologische bestrijding

Algemeen Lebbeke

In het Meysveld en Rozenstraat in Lebbeke staan er sinds de aanleg van de wijk heel wat lindes. In bepaalde periodes van het jaar gaan deze bomen druipen. Om deze overlast te beperken zet de gemeente nu in op biologische bestrijding van de bladluizen door het uitzetten van larven van lieveheersbeestjes in de bomen.

“Tijdens dit proces scheiden ze honingdauw af. Honingdauw is een heldere, plakkende vloeistof die veel soorten bladluis achterlaten op planten en bomen. Deze honingdauw druipt van de bomen en plakt dan aan auto’s, opritten, …. met heel wat klachten van bewoners van de wijk tot gevolg. Deze overlast vindt plaats van half mei tot en met eind september en komt vooral in linde voor, maar ook in eik, haagbeuk, esdoorn en es.”

De larven van de lieveheersbeestjes worden geleverd in zakjes die in de aangetaste boom worden gehangen. “Door deze biologische bestrijding beperkt de gemeente de overlast zonder dat we ons zorgen hoeven te maken dat buurtbewoners, kinderen en huisdieren in contact komen met giftige stoffen”, vertelt schepen van Klimaat, Mike Torck (Groen). “Bovendien laten we, dankzij deze natuurlijke bestrijdingsmiddelen/nuttige insecten, geen schadelijk stoffen achter waardoor de bomen echt gezond blijven en voor meer biodiversiteit zullen zorgen. Win-winsituatie” verduidelijkt schepen van Leefmilieu Goedele Uyttersprot (N-VA).

 

Foto’s (c) Gemeente Lebbeke.