RECEPT: Aardappels, sla en spekjessaus

De Smaakmadam

De saus die hierbij wordt gegeven, zou bekend zijn in de regio van het Waasland en heb ik geprobeerd op vraag van iemand. Je vindt ze gelijkaardig ook terug op de naam ‘kaantjessaus’. Ik maakte ze naar mijn eigen aanvoelen, het is een heel eenvoudige bereiding, met een verrassend zuurtje in de saus.

Ingrediënten voor 4 personen

  • 250g gerookte spekblokjes
  • Olijfolie
  • 2 à 3 eieren per persoon
  • 1 verse sla, de blaadjes gekuist
  • Peper en zout
  • 8 grote aardappels
  • Water
  • Azijn
  • Maïzena

Hoe ga ik te werk?

  1. Schil de aardappelen, snijd ze in stukken naar keuze en kook ze gaar in gezouten water.
  2. Kook de eieren zacht. Leg ze pas in het water als het water kookt en kook vanaf dat moment 6 minuten. Spoel onmiddellijk met ruim koud water, zo pellen ze straks gemakkelijk.
  3. Ga eens met het mes door de slablaadjes. Het moet niet fijngesneden zijn, maar iets kleiner dan de volledige blaadjes.
  4. Verwarm wat olijfolie in een pan en bak het spek mooi krokant. Blus met een goede scheut azijn en laat even inkoken. Voeg een ruime tas water toe en anderhalve eetlepel maïzena. Laat indikken tot je een mooie saus hebt. Kruid met peper en zout.
  5. Afhankelijk van de grootte van de tas water, dien je eventueel nog wat extra maïzena toe te voegen. Wel steeds even laten doorkoken.
  6. Proef of de saus zuur genoeg is. Je moet de azijn goed proeven maar ook weer niet te overdreven, een beetje naar eigen smaak.
  7. Pel de eieren, eventueel onder koud water ol het gemakkelijker te maken.
  8. Schik de sla op een bord met daarboven de gekookte aardappelen. Giet een goede schep saus over en werk af met de zachtgekookte eitjes.

Smakelijk!