Brochure maakt wegwijs in aanbod lokale boeren

Algemeen Buggenhout Dendermonde Lebbeke

Van bij de boer tot op je bord. Meer en meer mensen beseffen dat rechtstreeks je inkopen doen bij boeren uit je eigen streek, een duurzame keuze is. In opdracht van stad Dendermonde en de gemeenten Lebbeke en Buggenhout, zorgde Regionaal Landschap Schelde-Durme voor (H)eerlijk Lokaal, een gloednieuwe brochure met bijhorende website, die de inwoners van deze regio wegwijs maakt in het aanbod van eigen streek. Maar liefst 45 lokale ondernemers stellen er hun producten uitgebreid in voor.

Inkopen doen bij de boeren in jouw streek, daar pluk je alleen maar voordelen van. “Je weet waar het voedsel vandaan komt, je krijgt verse, seizoensgebonden en kwaliteitsvolle producten, de boer krijgt er een eerlijke prijs voor en je belast minder het milieu. Door lokale producten aan te kopen in plaats van producten die ver weg geproduceerd worden, beperk je het aantal voedselkilometers. Dit is de afstand tussen de productieplaats en het bord van de consument. Milieuwinst wordt ook geboekt door minder verpakkingsmateriaal en minder energieverbruik voor koeling tijdens transport en opslag. Veel lokale handelaars werken ook nog eens verpakkingsarm. Dat wil zeggen dat je als klant je eigen verpakking (potje, zakje,…) kan meebrengen om de aangekochte producten in mee te nemen”, volgens Geert Mannaert (CD&V), schepen van Landbouw bij gemeente Buggenhout.

Die lokale producten vind je vaak dichter bij huis dan je denkt. In hoevewinkels of automaten, via deur-aan-deurverkoop, op markten, via een webwinkel enzovoort. Martine Van Hauwermeiren (CD&V), schepen voor Landbouw en Platteland bij stad Dendermonde: “In onze regio zetten heel wat boeren zich dagelijks in om kwaliteitsvolle producten aan te bieden. Door 1 overzichtelijke brochure te ontwikkelen, kunnen we de inwoners van Dendermonde, Lebbeke, Buggenhout en omstreken wegwijs maken in het aanbod uit eigen streek, en hopen we dat zij meer en meer de weg vinden naar lokale producten.”

Regionaal Landschap Schelde-Durme ontwikkelde daarom de brochure (H)eerlijk Lokaal. Hierin stellen maar liefst 45 lokale ondernemers hun producten uitgebreid voor. Chocolade, bloemen, hopscheuten, bier, vlees, ijs, melk, aardappelen, koffie, … het zijn maar een paar voorbeelden van de uitgebreide lijst aan lokale producten die in deze streek geproduceerd en ter plekke verkocht worden. Op de bijhorende website www.heerlijklokaal.be staan alle producenten ook overzichtelijk gebundeld op een handige kaart. Riet Gillis, Voorzitter Regionaal Landschap Schelde-Durme: “Ons regionaal landschap maakte de afgelopen jaren al vergelijkbare brochures voor Sint-Niklaas en de clusters Aalst-Affligem-Asse-Opwijk en Berlare-Laarne-Wetteren-Wichelen. Deze brochures worden telkens op veel enthousiasme onthaald, zowel bij de producenten als bij de inwoners. Het is een aangename manier om al wandelend of fietsend kennis te maken met onze mooie regio en om tegelijkertijd nieuwe verkooppunten vol lokale lekkernijen te leren kennen.”

De nieuwe brochure is te verkrijgen bij deelnemende boeren en gemeentebesturen, maar ook te downloaden via https://www.rlsd.be/publicaties/heerlijk-lokaal-korte-keten-in-dendermonde-lebbeke-en-buggenhout en op www.heerlijklokaal.be. Alle producenten zijn ook terug te vinden op de handige website met kaart: www.heerlijklokaal.be.

 

Foto (c) Pexels.