Wie tussen 12 en 18 jaar oud is en een tof idee heeft voor Dendermonde kan deelnemen aan het jongerenbudget

Algemeen Dendermonde

Sinds 2020 kunnen inwoners via het burgerbudget meebouwen aan de toekomst van Dendermonde. Nu wordt die kans ook geboden aan jongeren.

“We merkten dat tieners de weg niet vinden naar dit initiatief en stippelden daarom een apart parcours uit voor hen. Op deze manier geven we onze jonge inwoners ook de kans om mee te bouwen aan een stad waar zij het goed vinden om te wonen, studeren, vertoeven”, zegt schepen van Jeugd Lien Verwaeren (CD&V).

Het jongerenbudget is een onderdeel van het burgerbudget. “Voor het jongerenbudget kunnen tieners tussen 12 en 18 jaar oud ideeën indienen voor stad Dendermonde. Je hoeft als indiener niet in Dendermonde te wonen. We zijn er als lokaal bestuur van overtuigd dat ook schoolgaande jongeren, die niet in Dendermonde wonen, een leuke bijdrage kunnen leveren. Het project moet wel plaatsvinden op het grondgebied van Dendermonde en deelgemeenten. Als kindvriendelijke stad vinden we het belangrijk om ook hen de kans te geven om mee te bouwen aan onze stad.”

“We werken met een aangepaste tijdslijn waarbij jongeren voldoende tijd krijgen om hun project uit te werken in het schooljaar 2022-2023. Vanaf 1 september kunnen tieners hun ideeën indienen via het bestaande platform ‘Denk mee(r) voor Dendermonde’. Net als bij het burgerbudget zal bekeken worden of de projectaanvragen voldoen aan de verschillende criteria. Nadien kan er gestemd worden door alle burgers en zal een jury bekijken welke projecten effectief uitgevoerd worden. In deze jury zullen ook jongeren zetelen om de projecten te selecteren. Samen met hen bekijken we of projecten haalbaar zijn en zich genoeg situeren binnen de leefwereld van jongeren”, volgens de schepen. “In totaal voorzien we 10.000 euro maar per project kan er maximaal 2.500 euro toegediend worden. Net als bij het gewone burgerbudget vragen we dat de indieners actief betrokken blijven bij de uitvoering van de projecten. Zij zullen hierin begeleid worden maar moeten ook zeker zelf de handen uit de mouwen steken.”

 

Foto (c) Pexels.