Politievoertuigen uitrusten met AED’s

Algemeen Dendermonde

Gemeenteraadslid Nele Cleemput (CD&V) vraagt om de politiecombi’s van de lokale politie van Dendermonde uit te rusten met een defibrillator.

“Enkele weken geleden volgden 40 agenten van onze politiezone een opfrissingscursus reanimeren bij het Rode Kruis-Dendermonde. Vrijwilligers van het lokale Rode Kruis brachten hen met veel enthousiasme de basisprincipes bij”, zegt ze. “Vaak is de politie als eerste ter plaatse bij een ongeluk waarbij soms ook levensreddende handelingen nodig zijn. Het belang om de eerste hulp op een goede manier toe te brengen, kan niet overschat worden. En da’s niet alleen mijn mening, maar ook die van de politie zelf. Onlangs, midden juni, kon door het snelle optreden van de Aalsterse politieinspecteurs die met een reanimatie zijn begonnen, het leven van een 13-jarig meisje gered worden. Nu onze politiemensen de opleiding AED al volgden, stel ik graag de vraag of de stad wil onderzoeken of al onze interventievoertuigen uitgerust kunnen worden met een AED (Automatische Externe Defibrillator). Dat kan levens redden!”

Burgemeester Piet Buyse ziet het voorstel van raadslid Cleemput zitten. “Tot op heden werd nog niet geïnvesteerd in een AED voor de dienstvoertuigen, daar de kostprijs relatief hoog lag en daar er in de stad reeds verschillende AED-toestellen aanwezig zijn. Bovendien bestond er nog een soort van koudwatervrees om dergelijke toestellen ter beschikking te stellen in de combi’s, vooral voor de gevallen waar de AED niet gebruikt zou worden door stress, paniek of voor veiligheidsoverwegingen. Op de politiebeurs heeft de korpsleiding verschillende AED-toestellen gezien en werd ook prijs gevraagd. Deze prijzen zijn reeds veel democratischer geworden. Op basis hiervan hebben wij reeds beslist om nog dit jaar, bij de begrotingswijziging, een budgetverschuiving te voorzien waardoor wij 8 AED-toestellen zouden kunnen aankopen, namelijk 1 voor elk van onze interventiecombi’s. Het zijn immers de interventieploegen die naar dergelijke ongevallen worden gedispatched.”

Hiervoor wordt 8500 EUR in de begrotingswijziging voorzien. De installatie in de voertuigen zou voor het einde van dit jaar moeten rond zijn.

 

Foto (c) Pexels.