Lokaal bestuur heeft kant-en-klare e-catalogus vol groene oplossingen

Algemeen Dendermonde

Elk extra stukje groen rondom je woning helpt om de klimaatopwarming en overstromingsproblemen tegen te gaan. Daarom lanceerde het lokaal bestuur van Dendermonde het nieuwe concept ‘Natuurbuur’. “Met dat initiatief willen we inwoners zoveel mogelijk groene oplossingen aanbieden. Dat doen we in de vorm van een kant-en-klare, interactieve onlinecatalogus boordevol tips waarin ook lokale initiatieven en subsidies staan opgenomen”, zegt schepen Leen Dierick (CD&V).

“Je gras laten groeien, een haag planten, een paar bomen en struiken zetten én je schutting of muur laten begroeien, kunnen het bodemklimaat in je tuin tot ruim 5 graden koeler maken. Wat plantjes op je dak installeren of een regenwatervijver in je tuin verminderen dan weer de druk op de riolen tijdens hevige regenbuien. Allemaal groene oplossingen met veel voordelen voor het klimaat. Burgers hebben dus zelf een belangrijke sleutel in handen om onze omgeving groener, gezonder en meer klimaatbestendig te maken. We merkten eerder ook al op dat onze inwoners hun steentje willen bijdragen, maar met vragen zitten zoals: ‘Hoe begin ik eraan?’ en ‘Waarop moet ik letten?’.”

“Daarom bieden we onze inwoners vanaf nu een onlinecatalogus aan vol groene initiatieven die kunnen worden toegepast rondom je huis. Per oplossing wordt uitgelegd hoe ze precies in elkaar zit en welke klimaatvoordelen ze heeft. Je krijgt er ook een doe-het-zelfstappenplan met boodschappenlijstje bij. Of je nu een grote tuin, een klein balkon, een vrije gevel of onbenut dak hebt, in de catalogus van Natuurbuur vind je de oplossing die bij jou past”, zegt schepen Dierick. “Ook andere groene initiatieven zoals deelwagens en warmtepompen zijn in de onlinecatalogus opgenomen zodat onze inwoners weten hoe dit werkt. Kijk ook regelmatig in de catalogus. Hij wordt voortdurend aangevuld met nieuwe groene initiatieven.”

Alle informatie staat bij elkaar op één plek: www.dendermonde.be/natuurbuur.

 

Foto (c) Pexels.