De Testkaravaan: uitgetest en … goed bevonden

Algemeen Dendermonde

Van 1 tot 17 juni proefden 36 geselecteerde werknemers van de stad Dendermonde van elektrische fietsen, speedpedelecs of elektrische bakfietsen om hun woon-werk traject af te leggen via de ‘Testkaravaan’ van de provincie. “Zo geven we onze medewerkers, met de steun van de provincie Oost-Vlaanderen, een duwtje in de rug naar duurzaam woon-werkverkeer”, zegt schepen Leen Dierick (CD&V).

“Fietsen lijkt voor heel wat medewerkers niet zo vanzelfsprekend, door de afstand die ze moeten overbruggen, échte bruggen langsheen het traject of knelpunten met het ophalen van kinderen of meebrengen van materiaal. Met een elektrische (snelle) fiets of een elektrische bakfiets verdwijnen die vooroordelen als sneeuw voor de zon! Bovendien is fietsen goed voor de gezondheid en voor de geest. Wat is er beter dan een fietstochtje om je hoofd leeg te maken? Dat fietsen ook goed is voor ons milieu, is mooi meegenomen”, zegt de schepen.

De aankoopprijs van zo’n fiets is vaak een obstakel. Ook daar maakt Stad Dendermonde werk van. “Samen met DDS bekijken we hoe we fietsen kunnen leasen op maat van onze wensen. De maand juni is niet zomaar gekozen voor de ‘Testkaravaan’. Op 1 juni lanceerde Netwerk Duurzame Mobiliteit ’30 dagen minder wagen’. Een initiatief waarbij je wordt uitgedaagd om je eigen wagen 30 dagen aan de kant te laten staan.”