Vzw Durme lanceert crowdfunding voor de otter en natte natuur

Algemeen Berlare Buggenhout Dendermonde Hamme Lebbeke Wichelen Zele

Vzw Durme zet een fondsenwervingscampagne op poten om meer otters aan te trekken naar de valleien van de Durme, Moervaart en Schelde. Met de opbrengst zal de natuurvereniging verder investeren in kwetsbare natte natuur in de regio door nieuwe gebieden aan te kopen en die verder te herstellen in functie van otters.

Sinds een tweetal jaar voelt een mannetje otter zich thuis in de regio tussen Eksaarde, Lokeren en Berlare. Hij duikt regelmatig op van de Moervaartvallei in Eksaarde tot aan het Donkmeer in Berlare. “Het gaat hier altijd over hetzelfde mannetje (herkenbaar aan 1 oog dat op wildcamera oplicht) en die pionier is naarstig op zoek naar een vrouwtje. Zijn aanwezigheid getuigt van een sterk verbeterde leefomgeving, veelal binnen onze reservaten. In de regio rond Durme, Moervaart en Schelde bouwt vzw Durme verder aan haar natuurgebieden. Die natuurgebieden en haar unieke fauna en flora zijn echter afhankelijk van voldoende water, iets waar vzw Durme door een gericht aankoopbeleid en een gepast beheer aan werkt. In die optiek zullen de komende weken in Lokeren en Berlare brieven in de bus vallen met de oproep om mee te helpen investeren in deze kwetsbare natte natuur, vertelt Thomas Van Lancker die verantwoordelijk is voor de aankopen van nieuwe natuur bij vzw Durme. “Natte natuur staat namelijk onder grote druk door de verandering van het klimaat. Daarom zijn de aankoop en verbinding van nieuwe gebieden, net als het herstel ervan, zo belangrijk.

Vzw Durme beheert al heel wat van die natte natuur in de regio. “Deze natuurgebieden werken als een spons en helpen zo mee in de strijd tegen het opwarmende klimaat,” legt Thomas uit. Natte natuur helpt ons enerzijds om langere periodes van droogte te overbruggen én anderzijds vormt het een buffer tegen hevige regenval. En wist u dat natte natuur zelfs meer CO2 vastlegt
dan bos?
Dankzij de Blue Deal van minister Demir zijn er nu heel tijdelijk meer middelen ter beschikking voor natte natuur. Vzw Durme kan nu iedere door een particulier geschonken euro
vertienvoudigd inzetten voor terreinaankoop. Een unieke kans die eind 2022 verdwijnt.
Voor vele redenen is vzw Durme dus op zoek naar gulle schenkers die hun schouders zetten onder het verdere natuurbehoud en herstel in onze regio.” Meer info over de campagne vind je terug op de website www.vzwdurme.be.

 

Foto (c) Pexels.