ROS BEIAARD: Nog 6 keer slapen: Het is twee jaar extra aftellen geweest…

Algemeen Cultuur Dendermonde

Twee jaar extra hebben de Dendermondenaars en liefhebbers van het Ros Beiaard moeten wachten op hun peirt. Zondag is het dan zover: het Ros kan na twaalf jaar opnieuw schitteren in de centrumstraten van de stad waar de Dender in de Schelde mondt.

Het begon een eerste keer stevig te kriebelen eind november 2019. Toen werden de kaarten voor de tribunes op de Grote Markt verkocht. En menig Dendermondenaar wilde op tijd zijn en overnachtte in weer en wind om zeker van een felgegeerde kaart te zijn. Met honderden waren ze, de stad zette en grote tent op de Markt om de wachtenden toch nog een beetje comfort te bieden, want het was koud en nat… (lees verder onder foto)

De trein trok zich op gang, jammer genoeg was er corona in maart 2020. Wanneer de maatregelen het toelieten gingen de pijnders trainen in fitnesscentrum Meirdam. Oefenen met gewichten, want tenslotte draagt elk van hen zowat honderd kilogram wanneer ze onder het Ros Beiaard staan.  (lees verder onder foto)

De wagenbouwers zaten met de handen in het haar toen niet alleen de ommegang van 2020, maar ook die van 2021 werd uitgesteld. Wat al klaar was bleef in de loods staan, maar verder werken kon niet, ook al omwille van de geldende maatregelen. De bouwers werden ingeschakeld bij andere initiatieven. (lees verder onder foto)

Tussendoor konden de pijnders oefenen met de constructie die daarvoor gemaakt werd. In hout met in de bak bovenaan plaats om gewichten te leggen. Alles bij elkaar woog het gevaarte evenveel als het échte Ros. Achteraf vertelden de dragers dat bij het peirt het gewicht meer verdeeld is.  (lees verder onder foto)

Op 24 mei 2020, op de dag dat het Ros Beiaard normaal de stal zou verlaten, kwamen heel wat mensen bij elkaar op de Grote Markt. Iedereen hield de nodige afstand omdat dat toen nog moest. Toch was er ambiance toen het Ros Beiaardlied werd gespeeld en wanneer iemand spontaan vuur begon te spuwen.  (lees verder onder foto)

Het Ros Beiaardcomité wilde de aanloop naar de ommegang levendig houden en riep een groot kunstproject in het leven. Dat kreeg Paardenkracht als naam en lokte bekende Dendermondse kunstenaars als Staf Vinck en Belgische als Axel Daeseleire. De paardenhoofden werden in de centrumstraten opgesteld en onlangs openbaar verkocht. (lees verder onder foto)

In maart 2021 werd de Ros Beiaardballon voorgesteld. Die zou iedereen van hoog in de lucht warm maken voor de ommegang. Alleen werd beslist om het peirt ook in 2021 niet te laten buitenkomen. Alles voor de veiligheid. Iedereen hoopte dat het dan misschien wel in 2022 kon… (lees verder onder foto)

En dat werd zo beslist. Sinds februari werd het allemaal veel tastbaarder. De afteltotem aan het Aymonshof toonde sinds dan hoeveel dagen er nog diende gewacht te worden om het Ros Beiaard te zien. Na twee jaar extra wachten leefde iedereen opnieuw hard naar de ommegang toe. (lees verder onder foto)

Achter de schermen werd hard gewerkt. De broers Nicolas en Philippe Ledegen van Jumeaux in de Bogaerdstraat namen het kleed onder handen dat over de rug van het paard gelegd wordt en waar dus de Vier Heemskinderen op zitten. Het werd gereinigd en gerestaureerd. (lees verder onder foto)

En dan was het eindelijk zover: in april werd het Ros van stal gehaald voor de oefeningen van de pijnders. Zondag per zondag stroomde meer volk toe aan de Hollandse kazerne. Zondag per zondag werden elementen zoals de Ros Beiaardharmonie, de buskruitschutters en de hellebaardiers toegevoegd.  (lees verder onder foto)

De pijnders konden hun hartje ophalen: gedaan met oefenen met de houten structuur. Onder de aanmoedigingen van de vele mensen op het plein gaven ze het beste van zichzelf. Het besluit is dat ze één voor één klaar zijn voor het grote werk zondag! Hieronder de ploeg die de eer krijgt om zondagavond het paard opnieuw op stal te zetten na de ommegang. Een hele eer. Ook burgemeester Piet Buyse helpt daarbij. (lees verder onder foto)

Vorig weekend kreeg Piet Buyse van de Aalsterse carnavalsgroep Lotjonslos een nieuw hoofd voor het Ros Beiaard. Hij aanvaardde het, maar het zal zeker niet gebruikt worden. De folkloristische vete tussen Aalst en Dendermonde is de voorbije weken wel vaker aan bod gekomen en blijft door acties als deze levendig. (lees verder onder foto)

Na twee jaar extra aftellen is quasi alles dus in gereedheid voor de ommegang van zondag. Donderdag en vrijdag zijn er nog repetities op de Grote Markt, zaterdag is er de generale. Ook bij die gelegenheid zitten alle tribunes op de Markt vol! Zondag is er de hoogdag, de stoet start om 14.30 uur, het peirt wordt op de Grote Markt verwacht tegen 19.30 uur.