WANDELTIP 36: Atom beweegt

Toerke doen

Toen corona ons land in zijn greep hield, sloeg iedereen aan het wandelen en doken er overal nieuwe wandelingen op. Zo ook in Denderhoutem, ‘Atom’ voor
de ingewijden. Onder de naam ‘Atom beweegt’ werden zeven routes uitgestippeld tussen 4 en 6km. Bovendien werden deze verbonden tot een route van 20km. Samen met wandelvriendin Lien waagde ik me op een zonnige donderdag aan de lange afstand.

De route start en eindigt aan de kerk van Denderhoutem, waar genoeg parking is. Je volgt de zwarte pijlen, al zijn ze heel soms verdwenen of overgroeid. Op zo’n momenten kan het helpen om RouteYou te raadplegen, of je doet zoals wij: je downloadt het kaartje op voorhand en wandelt met een sporthorloge of gps.
Een paar keer wandel je door een rustige dorpskern (bijvoorbeeld die van Outer of Haaltert) waar een horecabezoek tot de mogelijkheden behoort. Tot zover de
praktische kant …

Gedurende bijna 20km snoep je van een overvloed aan trage wegen: graspaden, gravelbanen, stapstenen, akkerweggetjes, boswegels … Het is werkelijk ongelooflijk hoe weinig je op straat wandelt, of hoeveel je geniet van de verkeersvrije rust die een wandelaar zo weet te appreciëren. Daarenboven zijn het niet alleen kerkwegels door dorpen, maar des te meer natuurpaden door licht glooiende en fenomenale landschappen. Wij zagen op onze tocht tot tweemaal toe een groepje reeën door de velden spurten. Dat zegt genoeg over het aandeel aan groen, denk ik?

Eerder naar het einde toe stoorde de nabijheid van de Expresweg even, omdat je er echt naast loopt. Gelukkig duurde dat niet lang en stierf het verkeersgeluid al
snel weg om alweer plaats te maken voor zingende merels en bekvechtende kauwen.

Bedankt aan de uitstippelaars van deze onnavolgbare tragewegenwandeling!

Start: kerk Denderhoutem – afstand: 19,5km – via zwarte pijlen of via RouteYou