RECEPT: Zweedse balletjes

De Smaakmadam

Een bordje vol heerlijk comfortfood. Ik serveerde er gebakken aardappelen en wat gestoofde savooi bij, maar je kan dit evengoed doen met puree en een groente naar keuze

Ingrediënten voor 4 personen voor de balletjes

  • 500g gemengd gehakt
  • 1 ei
  • 100g paneermeel
  • 1 eetlepel gemalen piment
  • 1 sjalot, fijngesnipperd
  • Peper en zout
  • 30g boter
  • 40g bloem
  • 400ml runderfond
  • 100ml volle room
  • Olijfolie
  • peterselie

Hoe ga ik te werk?

  • Stoof de sjalot glazig in wat olijfolie.
  • Neem een grote kom en meng daarin het gehakt met het ei, paneermeel, piment en de sjalotjes. Maak stevige balletjes van dit mengsel. Bak ze aan tot ze rondom mooi bruin zijn.
  • Neem een kookpot en smelt daarin de boter. Voeg vervolgens de bloem toe en roer met een garde tot je een koekjesgeur ruikt (roux).
  • Voeg nu al roerend de runderfond toe tot je een dikke saus krijgt. Als laatste gaat de room erbij en kruid je goed af met peper en zout.
  • Doe de gehaktballetjes bij de saus en laar nog een 15 tal minuten zachtjes verder garen.
  • Werk af met peterselie en serveer met de groente en aardappelbereiding naar keuze.

Smakelijk!