Vooruit en Groen voeren actie voor betaalbaar wonen

Berlare Politiek

De vele nieuwbouwprojecten aan de Donk, maar ook elders, zorgen er voor dat het aanbod van degelijke én betaalbare woningen sterk verminderd is, dat vinden ze bij oppositiepartijen Vooruit en Groen.

“Alle nieuwbouwprojecten zijn immers dure appartementen, al dan niet met uitzicht op het Donkmeer. Ondanks het voornemen van het huidig bestuur om de horeca te vrijwaren, wordt die steeds meer vervangen door dure lofts en exclusieve woonprojecten”, maakt Jan Van Hee van Vooruit duidelijk. “Op die manier worden de gewone inwoners drie keer gestraft: het aanbod van degelijke én betaalbare woningen verdwijnt, de prijzen voor vastgoed en huur swingen de pan uit én het uitzicht op ons prachtig Donkmeer wordt steeds meer het monopolie van de rijke nieuwkomers. Een woning huren of kopen wordt stilaan onbetaalbaar. Terwijl projectontwikkelaars en vastgoedspeculanten de winsten opstapelen, zien gewone gezinnen in Berlare de huur- en woningprijzen alleen maar stijgen.”

De partijen voerden actie om hun positie kracht bij te zetten. “Sociale woningen brengen ook weinig soelaas. Hulp in Woningnood is een krakkemikkige en volledig gepolitiseerde sociale huisvestingsmaatschappij met een dienstverlening, die naam onwaardig, en met een sterk verwaarloosd patrimonium. 248 mensen uit Berlare staan op de wachtlijst voor een sociale woning, dat zijn er 54 meer dan in 2019. Er zijn zo’n 376 sociale huurwoningen in Berlare en amper 21 woningen die verhuurd worden via een sociaal verhuurkantoor. Dit is zo’n 5,8% van het aantal woningen in Berlare”, zegt Jan Van Hee nog. “De meeste woningen van Hulp in Woningnood, zelfs de meest recente uit 2006, zijn in een lamentabele toestand. We konden zelf de vele vochtproblemen en de ongezonde schimmels waar de bewoners mee kampen, vaststellen. De bewoners worden ook op kosten gejaagd door de slechte isolatie, lekkende waterleidingen en slecht functionerende boilers.  Tegen 2023 komt er een fusie van Hulp in Woningnood met de sociale huisvestingsmaatschappijen en sociale verhuurkantoren uit Dendermonde. We hopen dat de nieuwe Woonmaatschappij Dender Noord wel zal functioneren als een klantgerichte huisbaas en zal investeren in noodzakelijke renovaties en nieuwbouw.”