Lebbeke heeft voortaan ook een Wonderbos

Algemeen Lebbeke

In 2019 kocht Lebbeke het Kleibos, het bos naast het speelbos tussen Baasrodestraat, Grote en Kleine Snijdersstraat en Poelstraat. Het bos bestond voornamelijk uit populieren en Amerikaanse eiken. Ondertussen is het een Wonderbos geworden, met natuurlijke speelelementen en nieuwe inheemse bomen.

Veel van de populieren waren kaprijp en vormden een gevaar bij stormweer. Het Agentschap voor Natuur en Bos heeft de gemeente dan ook geadviseerd om de populieren te laten rooien. De Amerikaanse eiken werden zoveel mogelijk gespaard. De vellingswerken werden in januari 2021 uitgevoerd. Ook de toegangsweg naar het speelbos en het Wonderbos werd aangepakt. Deze weg kreeg met steun van de provincie Oost-Vlaanderen een nieuwe toplaag die geschikt is voor wandelaars, fietsers en tractors. Om ook onze mountainbikeliefhebbers niet te vergeten legden we langs de rand van het bos een strook met hindernissen aan.

Na de inrichtingswerken ging kettingzaagkunstenaar Marc Struyf van start. Hij toverde een aantal gesneuvelde Amerikaanse eiken om tot ware sprookjesfiguren. “Om onze jongste inwoners van Lebbeke te laten meegenieten van het prachtige bos sloegen de milieudienst en de jeugddienst de handen in elkaar en schudden ze een feeërieke wandeling uit hun mouwen”, zegt Goedele Uyttersprot (N-VA), schepen van leefmilieu en jeugd. “Door de elfenpaaltjes te volgen, komen de mensenkindjes samen met Wizzie de Tovenaar, Gaaf de Raaf en Ellis het elfje in een wonderlijk decor terecht waar ze allerlei opdrachten moeten doorlopen.”