Provinciebestuur zet Oost-Vlaamse natuur in de kijker tijdens de Week van het Bos

Algemeen Berlare Buggenhout Dendermonde Hamme Lebbeke Wichelen Zele
Van 10 tot en met 17 oktober organiseert Provincie Oost-Vlaanderen een reeks natuuractiviteiten voor een uiteenlopend publiek. Personen van alle leeftijden, liefhebber of professional, vinden beslist hun gading in het aanbod begeleide activiteiten die in een prachtig herfstdecor plaatsvinden. Er zijn een 30-tal activiteiten op verschillende locaties in Oost-Vlaanderen.

“Als provinciebestuur zetten we sterk in op natuur en natuurbeleving. Tegen eind 2024 willen we 10% meer provinciale bossen en natuurgebieden in Oost-Vlaanderen. Zo beschermen we het leefgebied van dieren en planten, helpen we  Oost-Vlaanderen weerbaar maken tegen de gevolgen van klimaatverandering en dragen we bij aan een groen toegankelijk netwerk waar het fijn is om te wandelen en ontspannen. Je kan dit allemaal ontdekken tijdens de Week van het Bos. Onze gidsen geven graag tekst en uitleg”, zegt gedeputeerde Riet Gillis, bevoegd voor Natuur en Klimaat.

‘Natuur om de hoek’ is dit jaar het centrale thema tijdens de Week van het Bos, een jaarlijks initiatief van het Vlaams Agentschap Natuur en Bos. Het aanbod vanuit de Provincie Oost-Vlaanderen bestaat hoofdzakelijk uit gidsbeurten op het terrein, waarbij een gids of expert in dialoog gaat met de deelnemers. Zowel mensen die professioneel met natuur bezig zijn als gezinnen die op zoek zijn naar een boeiende buitenactiviteit, komen aan hun trekken. “In Scheldeland kan je terecht in provinciaal natuureducatief centrum Bastion VIII in Dendermonde voor een leuke namiddag bosbodemdiertjes vangen of een onderhoudende gidsbeurt over paddenstoelen. In provinciaal domein Nieuwdonk in Berlare kan je tijdens de maand oktober vergeten plantensoorten ontdekken dankzij de tentoonstelling en gezinszoektocht over het herbarium Florient.”

De provincie brengt ook een tweede editie van de overzichtsbrochure rond de Oost-Vlaamse natuur uit begin oktober. “Je vindt er de natuur- en bosgebieden die de Provincie beheert en die publiek toegankelijk zijn. Deze zijn ingedeeld volgens de toeristische regio’s en bevatten informatie over wandel- en fietsknooppunten. Nieuw in deze tweede editie zijn de bijzondere soorten fauna en flora die per gebied aangeduid staan. De brochure is bestemd voor iedereen die graag vertoeft in de Oost-Vlaamse natuur en er meer over wil weten. Je vindt veel informatie over de Oost-Vlaamse ecologie, biodiversiteit en allerlei wist-je-datjes over natuurbeheer. Een gedrukt exemplaar kan je aanvragen door je adres te mailen aan natuur@oost-vlaanderen.be.”

 

Foto (c) Provincie Oost-Vlaanderen.