WANDELTIP 22: Kruiskapelroute

Toerke doen

Ik begin meteen met een handigheidje: aan knooppunt 39 krijg je je auto moeilijk kwijt. Het is dus slimmer om je iets verderop aan het Veldcafé op de Eksaardedam te parkeren. Op dat plein vind je een knooppuntbordje dat je naar het startknooppunt leidt. Zo voeg je – heen en terug – ongeveer een kilometer toe aan de totale afstand.

Voor deze tip werd ik (alweer) geïnspireerd door Routen, specialist in Oost-Vlaamse wandel- en fietsroutes. Toch stel ik een kleine wijziging voor: onder het motto ‘save the best for last’ stap je de tocht beter in de door mij opgegeven volgorde.

Zo start je op een verhard (en soms druk bereden / bewandeld) fiets- en voetpad om dan over te gaan op heerlijk rustige graspaden langs de vaart en de Lokerse Moervaartmeersen.

De laatste kilometers sluit je af op de onverharde, slingerende Liniewegel die je meeneemt door bos en wei. Zoals je kan lezen, is de wandeling zeer gevarieerd, zowel qua ondergrond als qua landschap.

Een bezienswaardigheid onderweg is de Kruiskapel, waarnaar de route genoemd werd, maar ook vogels spotten kan van achter de gluurmuur op de Liniewegel.

Pauzeren kan bij Brasserie Keysershof dat je passeert na bijna zes kilometer. De ligging aan het water zal je zeker kunnen bekoren. Schol!

Start & parking: pleintje ter hoogte van Eksaardedam 11, Moerbeke

afstand: 11,2km – aangeduid met wandelknooppunten (Moervaartvallei): 39 – 38 – 37 – 36 – 41 – 40 – 39