Aantal leerlingen GO! groeit opnieuw met 5 procent

Dendermonde Hamme

De schoolpoorten staan intussen alweer wijd open. GO! scholengroep Het Leercollectief – het schoolbestuur van de 27 GO!-scholen in de regio Dendermonde, Lokeren, Hamme en Wetteren – noteerde opnieuw een forse groei ten opzichte van vorig schooljaar. In totaliteit volgen er nu 7206 leerlingen school, een toename met opnieuw 5%. Dit schooljaar zet de scholengroep extra in op het welzijn van leerlingen en onderwijsprofessionals met het thema ‘Alles GO!ed?’.

De groei in het secundair onderwijs (+7%) is nog groter dan verwacht op basis van de demografische evoluties in de regio (er is in het algemeen een stijgend aantal leerlingen in het SO). Toch valt vooral de sterke groei in het basisonderwijs op. Waar er in de regio een daling is van het totaal aantal leerlingen, is dat in de basisscholen van Het Leercollectief net omgekeerd – de scholen tekenden een toename met 3% op. Dat komt neer op 130  bijkomende stoeltjes.

“We zijn verheugd dat steeds meer ouders en leerlingen hun weg vinden naar het GO! maar het spreekt voor zich dat de sterke groei gepaard gaat met een aantal fikse uitdagingen, en dit zowel naar schoolorganisatie als naar infrastructuur,” zegt Tania De Smedt, algemeen directeur van Het Leercollectief. ”Waar mogelijk wordt alles in het werk gesteld om een antwoord te bieden voor leerlingen die op wachtlijsten terecht kwamen. Zo werd in het atheneum van Lokeren tijdens de zomervakantie een oude conciërgewoning omgebouwd naar een innovatieve leerruimte en werden in een aantal andere scholen lokalen verbouwd om naast een toekomstgerichte didactiek letterlijk ook ruimte te bieden aan meer leerlingen. Helaas is verder uitbreiden niet overal mogelijk.”

“Groeien doe je ook niet alleen”, klinkt het verder. “Daar heb je sterke schoolteams voor nodig die elke dag opnieuw met veel goesting werken aan leermotivatie en maximale leerwinst bij elke individuele leerling. De pluim voor het stijgende leerlingenaantal hoort op hun hoed. Samen is beter, dat is ons motto. En dat is geen loze slogan.” Het onderwijs werd het voorbije anderhalf jaar sterk uitgedaagd door de coronacrisis. Zowel leerlingen als leerkrachten hadden het soms erg zwaar. Daarom wil GO! scholengroep Het Leercollectief er dit jaar extra over waken dat iedereen zich goed kan voelen op school met de campagne ‘Alles GO!ed?’.

 

 

Foto (c) Het Leercollectief.