RECEPT: Risotto met scampi en venkel

De Smaakmadam

Een gerechtje dat hier thuis steeds wordt gesmaakt en ideaal is om restjes in te verwerken. Ik gebruikte als groente deze keer venkel en een stukje courgette die ik nog had.

Ingrediënten voor 4 personen

  • 400g risotto rijst (bij voorkeur arborio)
  • 1,5l groentenbouillon
  • 1 ui, heel fijn gesnipperd
  • 25-tal scampi, gepeld
  • 1 venkel, in fijne blokjes
  • ½ courgette, in fijne blokjes
  • 100g boter + wat extra
  • 100g parmezaanse kaas, geraspt
  • scheutje witte wijn
  • peper en zout

Hoe ga ik te werk?

  • Stoof de groenten aan in een kookpot en kruid ze af met wat peper en zout. Zet ze apart, op het einde worden ze aan de risotto toegevoegd.
  • Bak de scampi kort aan in wat boter, gekruid met peper en zout en zet eveneens apart. Het is vooral de bedoeling dat ze kort kleuren, ze hoeven nog niet helemaal gaar te zijn.
  • Neem voor de risotto een goede pot met antikleeflaag en een houten lepel. Risotto maken vraagt wat geduld maar is verder niet moeilijk. Zet ondertussen ook de bouillon op met een pollepel in.
  • Stoof de ui glazig in wat boter en voeg de rijst toe, meng deze goed onder het boter-ui-mengsel.
  • Blus af met wat witte wijn en roer tot deze is opgenomen.
  • Nu voeg je telkens een goede lepel bouillon toe. Steeds goed omroeren en wachten tot het vocht weg is alvorens een nieuwe lepel toe te voegen.
  • In principe is de risotto klaar na ongeveer 18 minuten, maar proef voldoende tussendoor. Risotto moet smeuïg zijn, maar zeker ook niet te plat of te lopend. Vandaar het stapsgewijs toevoegen van de bouillon.
  • Voeg de groenten en scampi’s toe en de koude boter in kleine blokjes.
  • Als laatste voeg je de parmezaanse kaas toe en roer je nog eens goed om.
  • Moest het mengsel nu te vast zin, kan je eventueel nog een klein beetjes bouillon toevoegen.

Smakelijk!