Jeugd Zonder Dak Zomert!

Algemeen Sint-Gillis-Dendermonde

Met ‘Jeugd Zonder Dak Zomert’ is er op 13, 14 en 15 augustus een coronaveilig alternatief voor Vemmekensspoeling. “We willen halfoogst dit jaar niet zomaar laten passeren”, aldus Erwin Jacobs van de organiserende vzw Jeugd Zonder Dak

Half augustus is er traditioneel groot feest in Sint-Gillis, met bezoekers die van heinde en ver naar de traditionele Vemmekensspoeling komen. Vorig jaar werden de feesten afgelast omwille van de coronacrisis, tot grote teleurstelling van velen. Dit jaar komt de organiserende vzw Jeugd Zonder Dak met een alternatief. Erwin Jacobs, voorzitter van vzw Jeugd Zonder Dak: “Al geruime tijd krijgen we van mensen de vraag of onze feesten dit jaar opnieuw zouden doorgaan – de goesting om opnieuw met vrienden en familie samen te komen is duidelijk groot. We willen in de staart van deze coronacrisis echter ook voorzichtig blijven, voor de gezondheid van onze bezoekers én van onze eigen medewerkers. Daarom komen we uitzonderlijk met een alternatief: ‘Jeugd Zonder Dak Zomert’, drie avonden na elkaar een steengoed optreden.”

Op vrijdagavond 13 augustus brengt ‘The Dizzy Fingers’ traditionele countryrock – denk CCR, Dire Straits, Eric Clapton, Jimmy Hendrix, Brian Ferry… Op zaterdag is het de beurt aan ‘Switch Corona’, die krachtige rock brengt zonder poespas. Op zondagavond 15 augustus zien we ‘De Helaasheid Der Zingen’ terug in de Torrestraat. “De sterkmakers van de laatste jaren tijdens Vemmekensspoeling konden uiteraard niet ontbreken op ‘Jeugd Zonder Dak Zomert’. Ze laten iedereen ‘Café chantantsgewijs’ meezingen en brengen ondertussen veel leute en ambiance”, aldus Erwin Jacobs.

De organiserende vereniging stelt alles in het werk om deze drie avonden zo veilig mogelijk te laten doorgaan. Daarbij hoeven bezoekers zich zorgen te maken over coronapassen of vaccinatiebewijzen: iedereen is welkom! “Het publiek zal aan tafels plaatsnemen met hun gezelschap, terwijl vrijwilligers zorgen voor bediening”, zo legt Erwin Jacobs uit. “Daarom ook verkopen we geen losse tickets, maar zullen bezoekers per tafel kunnen reserveren: een grote tafel van maximum acht personen, een kleine van vier – telkens kinderen jonger dan 12 niet meegerekend. Het is geen Vemmekensspoeling – dat beseffen we ook – maar zeker ook iets om naar uit te kijken. We houden de prijs bewust laag, om zo veel mogelijk mensen de gelegenheid te geven halfoogst te vieren.”

Vzw Jeugd Zonder Dak is de vereniging die de lokalen van KSA Sint-Arnout en Chiro Kreale beheert. Erwin Jacobs: “Dat er vorig jaar geen Vemmekensspoeling was, betekende een belangrijk verlies aan inkomen. Dit alternatief zorgt ervoor dat de jeugdbewegingen zich ook in deze moeilijke coronatijden absoluut geen zorgen moeten maken over hun lokalen en zich volop kunnen concentreren op waar het voor hen echt om gaat: honderden jongens en meisjes elke week een onvergetelijke namiddag bezorgen én het jaarlijkse kamp later deze zomer.” Net zoals vorig jaar zal ook CC Belgica op het terrein in de Torrestraat neerstrijken. Op woensdag 18 augustus is er ’s namiddags (16:00 uur) ‘Pinocchio’ voor de jeugd, ’s avonds een film voor volwassenen waarvoor op dit moment nog een online poll loopt om te bepalen of het ‘La La Land’, ‘The Grand Budapest Hotel’ dan wel ‘Tenet’ zal zijn.

Alle informatie en tickets op www.vemmekensspoeling.be