Spectrale CT-scanner in az Sint-Blasius biedt tal van voordelen voor de patiënt

Algemeen Dendermonde

Eind maart heeft az Sint-Blasius een spectrale CT-scanner in gebruik genomen. De beelden van een spectrale CT-scan bieden de radiologen extra informatie, waardoor ze sommige afwijkingen beter en sneller kunnen zien. Zo kunnen diagnoses sneller en juister worden gesteld.

“Medische beeldvorming speelt een centrale rol bij de besluitvorming in de gezondheidszorg. Medische beeldvorming is bepalend voor het (vroeg)tijdig opsporen, nauwkeurig diagnosticeren en behandelen van diverse ziektes. De afdeling Medische beeldvorming van az Sint-Blasius bestaat uit een staf van 8 radiologen en een 35-tal medewerkers. Het is een afdeling met veel aandacht voor innovatie en patiëntveilige zorg. Daarom viel de keuze voor een nieuwe scanner op de innovatieve spectrale CT-scanner IQon van Philips. Deze spectrale CT-scanner heeft een unieke detector technologie die de radioloog in staat stelt om aanvullende informatie over de weefselstructuren in het lichaam van patiënten uit een scan te halen.”

CT-scan is een veel gebruikte en onmisbare techniek om afwijkingen aan inwendige organen  (o.a. kanker) vast te stellen. In vergelijking met een klassieke CT-scan maakt een spectrale CT gebruik van het gehele spectrum van de röntgenbundel die door de patiënt heen gaat. Hierdoor wordt een spectrum van beelden gemaakt die bijkomende informatie kan verschaffen. Drokter Johan Bafort, diensthoofd medische beeldvorming, licht toe: “Dankzij de spectrale CT-scan zullen we onze diagnostiek verder kunnen verbeteren, niet alleen omdat we sommige afwijkingen beter kunnen zien maar ook omdat we ze vaker in een vroegtijdig stadium kunnen opsporen en sneller een uitspraak kunnen doen. De radioloog kan met deze technologie mogelijk sneller een definitieve diagnose stellen en patiënten hoeven minder vaak terug te komen voor extra onderzoek. Een ander voordeel is dat er aanzienlijk minder röntgenstraling nodig is. Niet alleen door de verbeterde technologie maar ook omdat er minder opnames nodig zijn (bv: geen extra opnames zonder contrast). Een derde voordeel is dat er minder intraveneuze contrastvloeistof nodig is. Vooral mensen met kwetsbare nieren hebben hier baat bij.

In het najaar zal ook de twee de CT-scanner van az Sint-Blasius vervangen worden door een spectrale CT-scanner, en wordt de hele dienst verbouwd en opgefrist.

 

Foto’s (c) Az Sint-Blasius.