Eerstelijnszone Dender rolt zomerplan uit voor vaccinatiecentra

Algemeen Berlare Buggenhout Dendermonde Hamme Lebbeke Zele

Eerstelijnszone Dender rolde een zomerplan uit voor de verdere vaccinatie van de inwoners. “Het is een cruciale fase voor het welslagen van deze historische campagne”, vindt coördinator Reinout Remmery.

“De opmars van de Delta-variant is zorgwekkend, vooral omdat hij aanzienlijk besmettelijker is.  Onze vaccins zijn doeltreffend, op voorwaarde dat men volledig gevaccineerd is.  Het komt er dus nu op aan om iedereen zo snel mogelijk volledig te vaccineren. Versnelling is dus nu het orde-woord. De laatste uitnodigingen voor de 18 plussers gaan op dit moment de deur uit, maar we gaan de nodige flexibiliteit moeten aan de dag leggen om deze doelstelling (zo snel mogelijk zo volledig mogelijk) te realiseren. De bevoorrading van vaccins is nog steeds niet gestabiliseerd, wat het moeilijk maakt om op langere termijn werkplanningen op te stellen en dus ook onze burgers correct te informeren.  Wij willen echter alles op alles zetten om ook onze laatste groepen zo snel mogelijk te vaccineren: jongeren, herkansingen voor weigeraars en vervallen codes en gemiste 2de prikken.  Dit zal een doelgroepgerichte aanpak op maat vragen, waarbij andere en nieuwe richtlijnen en afspraken noodgedwongen zullen moeten gehanteerd worden.  Wij vragen hiervoor reeds op voorhand begrip bij onze burgers.”

“Wat wij zeker niet zullen loslaten is het vaccineren volgens prioriteiten. Dit wil concreet zeggen dat we eerst onze burgers met onderliggende aandoeningen aan de beurt laten. Daarna wordt uiteraard gewerkt volgens leeftijd. Iedereen die 16+ is krijgt op die manier eerst de kans. Burgers die niet reageerden (en dus een vervallen vaccinatiecode hebben), maar ook gedeactiveerde burgers (burgers die actief weigerden bij de eerste oproep) krijgen een tweede kans. Ten laatste midden augustus willen we dan die burgers die hun 2de prik hebben gemist, omwille van vakantie, ziekte, … uitnodigen voor een inhaalvaccinatie.”

Onmisbaar in heel deze vaccinatiecampagne zijn de vele medewerkers. “Elk deel van de keten is onmisbaar.  Woorden schieten te kort om hun inzet en engagement in deze ongeziene campagne te omschrijven. Wij kunnen hen niet genoeg danken. Wij werden overstelpt met kandidaat vrijwilligers. Het was hartverwarmend om al deze kandidaturen van mensen die zich wilden inzetten te zien binnenkomen. Anderzijds merken wij dat binnen deze vakantieperiode het steeds moeilijker wordt om voldoende medische profielen te vinden voor het bevragen van de medische voorgeschiedenis, het bereiden van de vaccins en het vaccineren zelf. Ben jij zelf arts, verpleegkundige of vroedkundige of ken jij zo iemand die bereid is om zich te engageren binnen ons vaccinatiecentrum, geef dan zeker een seintje.  Iedere medewerker kan zelf bepalen hoe vaak en op welke momenten hij/zij zich engageert.  Mail jouw contactgegevens naar planning@elzdender.be en wij contacteren jou zo snel mogelijk.”