Stoomtrein Dendermonde-Puurs opent ritseizoen met gerestaureerde Belgische stoomlocomotief uit 1927

Algemeen Baasrode

VZW Stoomtrein Dendermonde-Puurs opent het ritseizoen met stoomlocomotief Helena, die na 6 jaar restauratie terug onder stoom gaat. Deze locomotief werd gebouwd door Ateliers Nivelles, te Tubize in 1927 en deed dienst bij de Metalurgie van Hoboken. Nadien kwam de locomotief in bezit van onze VZW, waar zij na jaren restauratie een nieuw leven krijgt op de museumspoorlijn tussen Baasrode-Noord en Puurs.

Wegens een groot defect aan de stoomketel of het hart van de locomotief, werden bepaalde onderdelen naar Engeland overgebracht voor herstelling. Daarnaast werden talrijke belangrijke stukken volledig nieuw vervaardigd in België en gebeurde de assemblage in de werkloods van Baasrode-Noord. Deze herstelling is zeer uniek aangezien de kennis van dit soort technieken niet meer current is. De locomotief “Helena’ is klaar voor een nieuw leven. Wim Charita, verantwoordelijke stoomlocomotieven: ”We zijn alvast zeer fier op deze unieke restauratie. Het laten herleven van oude ambachten en stoomtechnieken zijn niet alledaags meer. Hiermee wordt weer een belangrijk stukje Belgisch spoorweggeschiedenis in leven gehouden. De herstelling duurde 6 jaar, waar met hart en ziel aan de locomotief werd gewerkt.”

De stoomtrein reed ondanks de situatie omtrent Covid-19 in het jaar 2020 helemaal niet uit. Hiermee konden de vrijwilligers zich focussen op de vernieuwing van het baanvak tussen Oppuurs en Puurs, dat sinds 2016 wegens te slechte staat niet meer in dienst was. De vrijwilligers vernieuwden 1.1km integraal aan nieuwe spoorbielzen. Afgelopen week werd de laatste hand gelegd door een onderstopmachine die het spoor terug op de juiste waarden heeft gebracht. Dieter Van Landuyt, verantwoordelijke spoorwerken: “De vernieuwing van de slechte sectie tussen Puurs en Oppuurs was een huzarenklus dat gebeurde door de wilskracht en doorzetting van onze vrijwilligers. Ook grote toestellen die niet alledaags zijn voor onze VZW werden gebruikt. We zijn uiterst tevreden met het resultaat en het is belangrijk en strategisch voor onze VZW om de eindhalte Puurs te bereiken.”

De halte Puurs is van groot belang voor de VZW aangezien deze hier een goede connectie biedt met het NMBS station in Puurs (op 100 meter) en andere trekpleisters in Puurs-Sint-Amands, Buggenhout en Dendermonde. Een ritje met de stoomtrein maken kan vanaf nu elke zondag van juli, augustus en september tussen Baasrode-Noord en Puurs, met tussenhaltes te Sint-Amands en Oppuurs. In het najaar rijdt de stoomtrein nog enkele herstritten met degustaties en traditionele sinterklaastreinen. De stoomtrein kan altijd ook worden afgehuurd voor groepen of particulieren.
Het reserveren van tickets en alle informatie is te vinden op www.stoomtrein.be.