Boek over geschiedenis van Baasrode

Algemeen Baasrode

Baasrode blaast dit jaar 1200 kaarsjes uit. Ter gelegenheid van deze verjaardag zal in september het boek ‘Baasrode, een vergeten geschiedenis’ verschijnen. Een boek van Bart De Bondt. Het werk omvat het verhaal van Baasrode vanaf de eerste vermelding in 821 tot aan het einde van de Tachtigjarige Oorlog in 1648. Het boek telt 400 pagina’s in A4, volledig in kleur, met harde kaft.

Dankzij zijn gunstige ligging groeide Baasrode uit van een onbelangrijk gehucht tot een bloeiend handelsknooppunt aan de Schelde. Reeds in de 14de eeuw was het dorp een belangrijke los- en laadplaats met stapelactiviteiten. Zelfs hertog Filips de Goede bracht in 1465 een bezoek aan het dorp. We schrijven zestiende eeuw. Het kleine dorp Baasrode prijkt tussen belangrijke havensteden als Antwerpen en Amsterdam op de handelsalmanakken. Baasrode was dé stapelplaats bij uitstek voor de vaart op Antwerpen, wat toen de belangrijkste handelsstad ten noorden van de Alpen was. In 1540 werd de scheepvaart op Baasrode zo goed als verboden. Maar toch bleef de Baasroodse haven bloeien. Dat komt omdat zeilschepen die vanuit wereldstad Antwerpen kwamen, Baasrode op één tij konden bereiken. Zelfs de beroemde schilder Pieter Bruegel de Oude merkte Baasrode op en vereeuwigde vanop een bootje het dorp in een kunstwerk.

Ook de scheepsbouw werd steeds belangrijker, want reeds in de zestiende eeuw waren er drie tot vier scheepswerven tegelijk actief. De hernieuwde bloei van de haven duurde tot 1646. Op 3 januari van dat jaar stak een Hollands leger de bevroren Schelde over, versloeg er de Spaanse cavalerie en plunderde het dorp. In Amsterdam werd nog gedicht over de rijke buit die toen in Baasrode werd binnen gehaald. Baasrode: een vergeten geschiedenis, 400 p., verschijnt in september 2021. Wie het boek wil aanschaffen stort op rekening nr. BE34 7370 5359 7290 van Erfgoedcel Baasrode, met de vermelding: Boek en uw adres. Prijs is 30 Euro (voor 1 augustus) of 35 Euro (na 1 augustus), eventueel vermeerderd met 7 Euro verzendkosten voor wie niet afhaalt.
Meer informatie kan worden teruggevonden op de website www.1200jaarbaasrode.be/boek.