Baasrode heeft met Jordy Van Praet eigen belleman

Algemeen Baasrode

Baasrode krijgt een eigen belleman. Het Scheldedorp viert haar 1200ste verjaardag in 2021 en dat betekent een jaar lang feest. Eerder bracht de stuurgroep ‘Baasrode 1200’ al een eigen bier uit met de steun van de familie De Landtsheer (brouwerij Malheur).

De belleman van Baasrode, Jordy Van Praet, werd aangesteld en is ook toegelaten tot de Gilde van de Bellemannen. Burgemeester Piet Buyse mocht getuige zijn van de eerste roep. Hij gaf zijn zegen aan de Baasroodse belleman. Eén van de 25 in ons land. Wat gaat die belleman een heel jaar doen? “Baasroodse evenementen officieel openen, zoals dat ook in vervlogen tijden gebeurde. De belleman wandelde met zijn bel door de straten om het nieuws aan te kondigen. En de omroeper in Baasrode had zijn vaste plaats aan de kerk. Daar heb ik ook mijn eerste roep gedaan”, zegt Jordy Van Praet.” (lees verder onder de video)

In Baasrode moet er in 1777 al een belleman geweest zijn. “Er was een belleman in de vismijn van Baasrode, op het kerkhoofd. De start van de vismijn werd geopend door de vismijnmeester, die eigenlijk een soort belleman was”, zegt historicus Bart De Bondt. Ook na het feestjaar blijft de Baasroodse belleman evenementen in eigen gemeente openen. Hij was voor de gelegenheid meteen in zijn pen gekropen en stelde zichzelf voor op de manier dat het een belleman hoort.

Info: www.1200jaarbaasrode.be