Herdenkingsplaat voor Emilie Buyle en Frans Rasschaert

Algemeen Overmere

Emilie Buyle en Frans Rasschaert vingen in 1942, op gevaar van eigen leven en dat van hun gezin, het Joodse kind Anatole (Jean) Brawerman op in hun huis. Op vraag van het ondergedoken jongetje, inmiddels oudere man, werd een herdenkingsbord opgericht aan het huis van het koppel in Overmere.

Het bord vertelt het verhaal van Anatole Brawerman als ondergedoken kind: in de kerstperiode van 1942 wordt het joodse jongetje Anatole ondergebracht bij de familie Rasschaert in de Lindestraat. Het is de bedoeling dat Anatole in de loop van januari 1943 door Frans Rasschaert teruggebracht wordt naar Brussel om dan samen met zijn mama onder te duiken. Het noodlot wil dat Antatole’s mama Luba Pupko, vóór zijn terugkeer naar Brussel, wordt opgepakt door de Duitse bezetter. Ze wordt naar de dossinkazerne gebracht in Mechelen. In april wordt ze gedeporteerd naar Auschwitz. Bij aankomst wordt ze vermoord.

Frans en zijn echtgenote Emilie twijfelen niet. Ze zullen de kleine Anatole opvoeden als ware het hun eigen kind. Dat doen ze op gevaar van eigen leven en dat van hun twee kinderen Emiel en Anne-Marie. Het jongetje krijgt een nieuwe Vlaamse naam: Jean Van Bergen. Hij leert ‘Overmeers’, gaat naar school en doet zijn plechtige communie in de kerk van Overmere. Na de bevrijding in het najaar van 1944 wordt ‘Jean’ herenigd met zijn vader. Hij blijft regelmatig terugkeren naar Overmere. In 1955 trouwt hij met Anne-Marie Rasschaert. Hij blijft door het leven gaan als ‘Jean Brawerman’.

Vanwege hun heldhaftig en belangeloos optreden krijgen Frans en Emilie op 7 augustus 2000 postuum de titel ‘rechtvaardige onder de volkeren’ van het Israëlische instituut Vad Vashem. Hun namen worden bijgeschreven op het memoriaal in Jeruzalem. “Het herdenkingsbord is opgericht in de Lindestraat te Overmere.  Als blijvende erkenning voor de moed en het getoonde engagement van Emilie en Frans”, volgens schepen Carine Meyers (Open VLD).

 

Beeld (c) Gemeente Berlare.