Volgende week 1.000 vaccinaties in Appels

Berlare Buggenhout Dendermonde Hamme Lebbeke Zele

Eerstelijnszone Dender geeft een tussenstand en een vooruitzicht omtrent de vaccinatiecentra in Appels en Hamme.

“Afgelopen week werden 240 mensen uitgenodigd voor een Astra Zeneca vaccin in het vaccinatiecentrum van Hamme: 160 op woensdag 3 maart, 80 op vrijdag 5 maart. Over deze 2 dagen heen zijn we erin geslaagd om 210 zorgprofessionals te vaccineren, m.a.w. 88% van onze vaccins werden ook effectief geplaatst deze week. 13 mensen die hun oproep niet hadden bevestigd daagden ook niet op. Er deed zich geen enkel medisch incident voor”, volgens Reinout Remmery, de coördinator van ELZ Dender.

De coördinator maakt ook de vooruitzichten van volgende week bekend. “Voor komende week verwachten we 340 personen voor een vaccin in Hamme (op woensdag 10 en donderdag 11 maart). In Dendermonde worden 1.000 burgers verwacht voor hun vaccinatie (op dinsdag 9, donderdag 11 en vrijdag 12 maart). Voor het eerst zal hiervoor gewerkt worden met 2 vaccinatielijnen die tegelijkertijd zullen actief zijn. Komende week gaat het zowel om Astra Zeneca vaccins als om Pfizer vaccins. Door het ter beschikking stellen van de Pfizer vaccins én de beslissing om Astra Zeneca ook te voorzien voor 55-plussers, kunnen we komende week ook de oudere zorgprofessionals hun vaccin aanbieden. Tegelijkertijd zullen ook onze oudste inwoners van onze zone aan de beurt komen”, alsnog Reinout Remmery. “De voorbije twee weken kon enkel via brief uitgenodigd worden door een bug in het oproepsysteem van de hogere overheid. Vanaf vandaag zou dit opnieuw kunnen via mail en SMS ook.”

Er is ook goed nieuws wat betreft het aantal besmettingen in de regio. “Het aantal besmettingen over de voorbije 7 dagen bedraagt 188.  Eind februari waren dit nog 256 besmettingen, eind januari 321. Deze daling is vrij algemeen in onze Eerstelijnszone.  Enkel in Buggenhout zagen we de voorbije dagen een stijging. Vertalen we dit naar de incidentie (aantal besmettingen verrekend per 100.000 inwoners), dan bedraagt deze (cijfers van eind februari tussen haakjes) 113 (186) in Berlare, 56 (225) in Lebbeke, 178 (220) in Zele, 116 (128) in Hamme, 164 (89) in Buggenhout en 150 (201) in Dendermonde. Wetende uit welke moeilijke periode we komen is dit goed nieuws voor onze Eerstelijnszone.  In de top 50 tellen we op dit moment geen enkele gemeente meer uit onze Eerstelijnszone!”