SP.A/Groen organiseert inzamelactie maandverband voor vrouwen in armoede

Algemeen Berlare

Op 8 maart, internationale dag van de strijd voor vrouwenrechten, starten SP.A en Groen een grote inzamelactie van maandverband en tampons in Berlare.

In december kwam SP.A/Groen reeds tussen over menstruatiearmoede op de OCMW-raad. “Het aantal vrouwen in armoede is in Berlare immers sterk gestegen. Menstruatie-armoede is het ontbreken van financiële middelen voor de aankoop van menstruatieproducten. In november vorig jaar kwam er een nieuwe wet in Schotland die maandverband en tampons gratis maakt omdat veel vrouwen en meisjes die niet kunnen betalen”, zegt Stefaan Vermeulen, voorzitter Groen Berlare. “Dit kreeg ook in ons land de nodige bijklank, helaas werd dit thema weggespoeld door de tsunami van Corona items. Naar aanleiding van internationale vrouwendag willen we door een inzamelactie dit opnieuw onder de aandacht brengen”.

“Voor veel meisjes en vrouwen is maandverband een luxeproduct”, vertelt Christelle Vanhouwe, ondervoorzitter sp.a Berlare. “Onderzoek heeft aangetoond dat 12% van de meisjes geen geld hebben om menstruatieproducten te kopen. Daarom lanceren we een oproep naar alle inwoners van Berlare, Overmere en Uitbergen en daarbuiten om een extra pakje maandverbanden, tampons, inlegkruisjes of cup te kopen.” De producten kunnen afgeleverd worden bij Komdaf (Vennepark 49), Keramit (Ridderstraat 24), Truilrekje (Alphonse De Grauwelaan 4d) of bij de bestuursleden van sp.a en Groen. Deze organisaties zorgen voor de herverdeling van de producten. De inzamelactie loopt tot 15 maart.

Beeld (c) SP.A/Groen Berlare.