COLUMN Tegenstroom | Studenten zijn het moe

Tegenstroom

We dronken een glas, we deden een plas en alles bleef zoals het was…

Net dat stoot studenten tegen de borst. Die willen rebelleren, revolteren ook. Het weer wordt beter, de lentekriebels in de buiken van de jonge mensen zijn er. En dan komt de goesting om er tegenaan te gaan, sloten bier te drinken, jongens of meisjes of jongens én meisjes binnen te doen, de borst vooruit te steken, de spierballen te rollen. Haantjes of geen haantjes. Ze hebben zich al te lang moeten verstoppen achter de coronamaatregelen. En achter de boeken, want daar schuilde het geluk voor de machthebbers een beetje achter.

De examens zijn afgelegd, het is tijd om te vieren. Dat blijft duidelijk ingebakken, zo zagen we zowel in ons land als in Nederland. Niet alleen in onze studentensteden werd er gedronken en gezongen, ook bij onze noorderburen bleek het nodig om de riem eraf te halen. Vermoedelijk wegens weinig positieve vooruitzichten. Want net als de horeca en de contactberoepen zoals tattoo-artiesten vragen ook de studenten om perspectief. Perspectief, een datum, hoop op weer meer vrijheid. Jongeren ouder dan 18 zijn moeilijk te houden binnen vier muren. Zij willen sociaal zijn, drinken met maten.

Voorlopig kan dat niet. En dat doet pijn. In de hoofden, in de harten. Van zij die NU de tijd van hun leven zouden moeten hebben. Laat dat toch lichtjes gevaarlijk zijn. De geschiedenis leert dat het de studenten zijn die aan de basis van verandering liggen. Op vele vlakken. We hopen dat ze zich nog even rustig kunnen houden, want van het vuile beestje hebben zij geen last. Hun beestje kriebelt gewoon zo hard, dat het dient uitgelaten te worden. Aan de politici om er draagvlak voor te creëren. Waarom geen sneltests voor zij die hun beer niet kunnen temmen? Als ze negatief zijn kunnen ze hem loslaten. Anders niet…