Standbeeld met verhaal | Bolwerk op het Fonteinhof in Zele

Standbeeld met een verhaal Zele

Ze blinken, de petanqueballen op het Fonteinhof voor het gemeentehuis van Zele. Ook al liggen ze er nu meer dan tien jaar. Ze vallen op en zijn fotogeniek. Te groot om mee te spelen, maar ideaal om errond te spelen. Het kunstwerk is van de hand van Johan Walraevens en heeft een vaste plek net voor het politieke hart van de gemeente, als liggen ze klaar om een meningsverschil op te lossen met een spelletje jeu de boules. Het heet trouwens Bolwerk.

In 2009 schreef de gemeente een wedstrijd uit voor een kunstwerk op het vernieuwde Fonteinhof. Het budgetteerde daarvoor 24.000 euro. Uiteindelijk werd Dendermondenaar Johan Walraevens de winnaar. Zijn drie petanqueballen uit roestvrij staal met een diameter van 90 centimeter liggen dus al meer dan tien jaar op het pleintje. “Iedereen kan er iets in herkennen”, vertelde Johan Walraevens aan Het Nieuwsblad. “Vooral de manier waarop mensen met elkaar omgaan sprak me aan. Het is een spel dat iedereen kan spelen, en het is erg sociaal.” De realisatie bleek echter niet zo simpel. “In België vond ik niemand die de techniek toepast zoals ik had voorzien”, zei Walraevens daar nog over. “En dus ging ik over de grens zoeken. Van Nederland over Engeland naar Duitsland tot in China. De meeste bedrijven konden een diameter van meer dan 600 mm niet aan. Tot ik bij het Nederlandse Orfa Visser uitkwam. Het eerste contact met hen verliep direct zeer vlot. Zij hebben de verankering bijvoorbeeld bedacht. Het uiteindelijke resultaat is precies wat ik in gedachten had.”

Bolwerk heeft ook een andere betekenis. “Het is een sociaal symbool”, volgens toenmalig schepen van Cultuur Rita De Block (Open VLD). “De petanqueballen verwijzen naar het spel, maar nog meer het sociale gebeuren dat er achter steekt. De bedoeling is om het Fonteinhof een nieuwe boost te geven zodat het een ontmoetingplaats wordt voor alle Zelenaars, zowel jong als oud.” Of dat na tien jaar gelukt is laten we best aan de Zelenaars zelf over. Over het pleintje zelf was indertijd wel wat commotie omdat de aanwezige fonteinen meer niet werkten dan wel. Ze werden onder handen genomen en schijnen nu toch naar behoren te werken.

Markant detail: het werk van Johan Walraevens was het eerste in de openbare ruimte dat door het gemeentebestuur van Zele werd geplaatst. “Er is hier wel kunst op openbare plaatsen, maar dan gaat het om privé-initiatieven”, zei Patrick Poppe daarover toen hij burgemeester was. Er werd gedacht aan de rotonde bij het binnenkomen van de gemeente. Maar dit idee werd afgevoerd omdat het verkeer er te vlug voorbij is en de mensen nauwelijks de kans hebben een kunstwerk te bekijken. Uiteindelijk werd het Fonteinhof uitgekozen.” Het blijkt een goede keuze, onder een loden zon is het pleintje ideaal om er de schaduw van de platanen op te zoeken. Ook bij de passage van de estafetteloop Roparun speelt het een hoofdrol, dan eisen de maaksels van de Zeelse brandweer de hoofdrol op, zoals ondertussen twee jaar geleden een immense draak. Maar voor de rest van het jaar zijn dé sterren ongetwijfeld de drie ballen van Bolwerk. Ze zouden zomaar op een plein in Saint-Tropez kunnen liggen, maar zijn gewoon te vinden bij ons in Zele.

Van die aard mag er gerust nog wat moderne kunst op openbare plekken verschijnen in de gemeente. Want uitgekeken raak je er niet op. De petanqueballen verdienen het om langs alle kanten en zijden bekeken te worden. Ze zijn als het ware vast meubilair in het hart van de Roparunhoofdstad van ons land. Dat ze nog lang op hun plek mogen blijven en vooral niet verslijten!

Wie meer werk van Johan Walraevens wil bekijken kan daarvoor terecht op zijn website.