Populieren aan Hof ten Dijke gastbomen voor maretak

Algemeen Lebbeke

De site Hof ten Dijke wordt door de gemeente Lebbeke in samenwerking met verschillende partners omgebouwd tot een groene rust-en ontmoetingsplaats. De populieren die er staan worden gastbomen voor maretak.

“Deze site bevindt zich in het wachtbekken Heistergem, een prachtig stukje natuur op de grens van de gemeenten Lebbeke, Buggenhout en Opwijk”, zegt Goedele Uyttersprot (N-VA), schepen van Leefmilieu. “Hof ten Dijke is één van de oude hoeves behorende tot de zogenaamde Twaalf Geslachten. Dit waren boerenfamilies met veel aanzien waarvan de legende beweert dat ze indertijd het initiatief namen om in Lebbeke een kerk te bouwen.”

Om het gebied nog een extra dimensie te geven zijn er maretakzaadjes aangebracht op de populieren van Hof ten Dijke. Maretak is een wintergroene plant die niet kan wortelen in de bodem, maar enkel in takken en stammen van bepaalde struiken en bomen. “Het is een zogenaamde halfparasiet, waarbij de maretak water en mineralen uit het sap van de waardplant haalt, maar wel nog zelf suikers aanmaakt. De soort komt verspreid voor in Vlaanderen, met bolwerken rond Brussel, Leuven en in Limburg. In onze regio is hij vrij zeldzaam: in Aalst is een vrij grote populatie te vinden in de omgeving van Mijlbeek, maar voor de rest berusten waarnemingen van maretak hier eerder op geïsoleerde exemplaren. Zowel in Wieze, Denderbelle als Lebbeke komen maretakken voor, maar alles bij elkaar gaat het om slechts een handvol exemplaren.”

“Grote groene maretakbollen in bomen zijn echte blikvangers.” zegt Ruben Meert van Natuurpunt ’s Heerenbosch. “Daarnaast vervult de plant op ecologisch gebied een waardevolle rol, met enkele specifieke insecten die eraan gebonden zijn. De witte bessen worden dan weer graag gegeten door allerhande vogels, in het bijzonder door de Grote lijster die tegelijkertijd ook de zaden verspreidt. Ook op vlak van mythologie neemt maretak een bijzondere plaats in: al eeuwenlang maakt hij het voorwerp uit van allerhande vruchtbaarheidsrituelen. De druïde in de strips van Asterix voegt Maretak toe aan de soep die de hoofdfiguren onoverwinnelijk maakt. Nu kussen verliefde koppels nog vaak onder een maretak om vruchtbaarheid en geluk aan te trekken.”

Om deze intrigerende plant een duwtje in de rug te geven, zijn enkele volwassen Canadapopulieren op de nagelnieuwe ontmoetingsplaats ‘Hof ten Dijke’ met maretak bezaaid. “Pas over een drietal jaar zullen we zien of de zaaiactie geslaagd is, want maretak is een erg trage groeier in het begin. Zo heeft het zaad zowat een jaar nodig om tot aan de sapstroom van de boom te geraken. In droge zomers durven ze dan ook wel eens vroegtijdig af te sterven. We hopen dus op een vochtige zomer, zodat over enkele jaren de Lebbeekse koppeltjes hier kunnen komen zoenen.”