Feest in de klas tijdens de jeugdboekenmaand

Berlare Buggenhout Cultuur Dendermonde Hamme Lebbeke Wichelen Zele

De maand maart is vanouds de jeugdboekenmaand. Het is een tijd waarin bibliotheken normaal gezien de scholen uit de gemeente ontvangen om kinderen te trakteren op een fijn boekenfeest. Jammer genoeg zit een feest in de bib er dit jaar niet in. Daar hebben de bibliotheken en Dijk92 iets op gevonden.

Voorzitter van Dijk92 Robbe De Wilde: “De bibliotheken van onze regio hebben een sterke traditie van samenwerken. Het is dus logisch dat we de krachten bundelen om alle lagere schoolkinderen van onze gemeenten een echt jeugdboekenfeest te bezorgen. We vinden het belangrijk dat onze bibliotheken zo laagdrempelig mogelijk zijn voor iedereen. Voor kinderen in het bijzonder. Als de kinderen niet naar het boekenfeest in de bib kunnen komen, brengen wij het boekenfeest met plezier naar de klas. Iedere klas van de lagere school in de cultuurregio Dijk92 krijgt een partybox met daarin alle benodigdheden om een boekenfeestje te bouwen.”

Cultuurcoördinator Tom Van de Velde: “Wij delen de ambitie van de mensen om tijdens de jeugdboekenmaand zoveel mogelijk kinderen aan het lezen te krijgen. Een corona-crisis kan ons hier niet van weerhouden. Daarom bieden wij met plezier aan iedere klas een partybox aan. Kinderen komen op die manier spelenderwijs in contact met boeken. Vroeg geleerd is immers oud gedaan.” Er is per box “een boek dat speciaal door de bibliotheek werd uitgezocht en dat perfect bij de leeftijd van de kinderen past, maar meer nog worden de leerlingen door Sien Wynants van Ketnet uitgedaagd om alle bijpassende opdrachten tot een goed einde te brengen. Eens alles volbracht, volgt een boekenfeest aan het einde van de maand, waarin Sien de dans opent. Alle ingrediënten voor het feest zitten in de boekenmaand-partybox.” Elke box bevat ook maskertjes, aangeboden door de Erfgoedcel Land van Dendermonde. “Elk masker refereert naar een volksfiguur of een roepnaam van een van de gemeenten.” verduidelijkt erfgoedcoördinator Sofie De Veirman.

Dijk92 is het cultuur- en erfgoedplatform van Berlare, Buggenhout, Dendermonde, Hamme, Laarne, Lebbeke, Wetteren, Wichelen en Zele. “We organiseerden eind 2020 een activiteit, Dijkbreuk, voor het verenigingsleven en de culturele actoren van de regio. In januari en februari programmeren we Stream92, waarmee we de cultuurhuizen naar de huiskamer brengen met aperitief- en lunchconcerten. In de maand maart richten we onze pijlen op scholen om daar cultuur te verspreiden. Samen delen we de ambitie om vanuit culturele en maatschappelijke uitdagingen een culturele meerwaarde voor de regio te realiseren”, volgens Tom Van de Velde.