Oppositie vraagt extra ondersteuning lokale handel door tombola

Algemeen Wichelen

Op de gemeenteraad vroeg oppositieraadslid Evi Rasschaert (N-VA) naar extra ondersteuning voor de handelaars, onder de vorm van een tombola. Burgemeester Taylor wil bekijken of er budget kan worden vrijgemaakt.

“Heel wat handelszaken zijn getroffen door corona, ze moesten ook bijkomende investeringen doen om aan de voorschriften te voldoen”, zegt Evi Rasschaert. “Mijn voorstel is om in elke Warmste Gazet een raster te zetten, zodat onze inwoners stempels kunnen verzamelen bij hun aankopen bij lokale handelaars. Bij het eerste evenement dat gemeente organiseert kan dan een tombola georganiseerd worden met prijzen voor mensen die hun volle kaarten hebben ingeleverd. Het budget van de gemeentelijke nieuwjaarsreceptie kan gebruikt worden voor de aankoop van bonnen die besteed kunnen worden bij de handelaars. Het kan dus om een tijdelijke actie om lokaal shoppen te promoten gaan.”

De burgemeester ziet er wel graten in. “Het is zeker een goed punt”, vindt Kenneth Taylor (SAMEN). “Maar er zijn een paar dingen die we in vraag willen stellen. We hebben al wel dingen gedaan voor de lokale handelaars. Zo werkt het Kadoosje echt en ook de lokaalmarkt die de korte keten promoot en boeren van hier steunt is er. We willen het voorstel samen met de ambtenaren wel uitwerken, maar een stempelkaart zien we niet echt zitten, omdat mensen net nu zo weinig mogelijk contact willen en meestal met de kaart betalen. De last bij handelaars moet zo laag mogelijk liggen, dus hen stempels laten zetten lijkt ons geen goed idee. Het budget voor de nieuwjaarsreceptie gaan we voor een nieuwe actie niet gebruiken, maar dat wil niet zeggen dat we geen ander budget kunnen vrijmaken.”