Gemeente koopt aandeel bij Wase Wind

Algemeen Hamme

De gemeente Hamme treedt toe tot Wase Wind CVBA. Dat besliste het schepencollege met de bedoeling om zo bij de aankoop van elektriciteit zeker te zijn dat die 100 procent lokaal is geproduceerd.

Het schepencollege van Hamme besliste om toe te treden tot de raamovereenkomst voor levering van 100 procent lokale groene elektriciteit via Interwaas. “Vermits Wase Wind een coöperatieve is kunnen zij enkel stroom leveren aan coöperanten. Daarom is het noodzakelijk dat we één aandeel aankopen”, zegt schepen van Milieu Lotte Peeters (N-VA). “Eén aandeel kost 248 euro, vermeerderd met 7 euro inschrijvingsgeld. Bij het einde van het contract is het steeds mogelijk om het aandeel terug te verkopen aan Wase Wind, er wordt dan 248 euro voor terugbetaald.”

De elektriciteit die er voor de gemeente werd aangekocht kwam al uit hernieuwbare energie. “Wel voor een derde uit Noorwegen, Spanje, Finland en andere landen”, zegt de schepen. “We wilden vanuit het schepencollege nagaan of het niet mogelijk was om meer lokale energie aan te kopen, en dat kan, maar daarvoor moesten we aansluiten bij Wase Wind. Vanaf nu kopen we dus 100 procent lokaal geproduceerde energie aan.”

 

Foto (c) Pexels.