Basisonderwijs opnieuw gestart in code oranje

Algemeen Dendermonde

De besmettingscijfers bij min 13-jarigen evolueren gunstig. Daarom is beslist om alle Dendermondse basisscholen opnieuw te laten starten in code oranje, na een overstap op code rood net voor de krokusvakantie.

“Extra murosactiviteiten blijven opgeschort. Schoolzwemmen in zwembad Olympos is wel opnieuw toegelaten voor kinderen uit het basisonderwijs”, zegt burgemeester Piet Buyse (CD&V). “Warme maaltijden zijn terug toegelaten. Inschrijvingen gebeuren digitaal of op afspraak. Scholen kunnen uitzonderlijk ouders en (kandidaat-) leerlingen op school ontvangen voor bijvoorbeeld een rondleiding. Dit kan enkel als er geen leerlingen op school zijn, op individuele afspraak, met maximum 3 personen, volgens de veiligheidsmaatregelen en enkel voor wie verminderde toegang heeft tot digitale alternatieven. Opendeurdagen kunnen niet. Ook de mondmaskerplicht voor leerlingen van het 5e en 6e leerjaar valt weg. Naast het overgaan op code oranje, moeten ook de huidige maatregelen strikt gerespecteerd blijven. Schoolteams dragen een mondmasker in alle situaties (ook wanneer afstand kan worden gehouden) en zijn extra alert wanneer volwassenen met elkaar in contact komen, zoals in de leraarskamer of tijdens informele situaties. Ruimtes goed ventileren blijft belangrijk.”

Ten opzichte van vorige weken is er een daling van het aantal coronabesmettingen bij kinderen uit het basisonderwijs. “Onze cijfers blijven echter hoog. Om de curve verder om te buigen, is het uiterst belangrijk dat we de coronamaatregelen blijven respecteren. Houd zo veel mogelijk afstand, vermijd nauwe contacten, was voldoende je handen, draag een mondmasker waar dat verplicht is, organiseer geen bijeenkomsten of samenscholingen en woon die ook niet bij, respecteer quarantaine en isolatie. Het respecteren van quarantaine en isolatie zijn cruciaal om ervoor te zorgen dat het virus niet verder wordt verspreid”, alsnog de burgemeester. “We begrijpen dat dit een grote inspanning vraagt, maar enkel door deze gezamenlijke inspanning, kunnen we de verdere verspreiding van het virus en het aantal coronabesmettingen afremmen. We blijven rekenen op de solidariteit, de inspanning en de veerkracht van alle Dendermondse inwoners. Volhouden is de enige manier. Samen dragen we zorg voor elkaar en kunnen we het virus vertragen. We blijven de situatie verder nauwgezet opvolgen om bij verontrustende signalen snel te reageren en over te gaan tot testen en contactopsporing.”

 

Foto (c) Pexels.