COLUMN Tegenstroom | Molshopen tellen bij de barbecue

Tegenstroom

Zagen over het weer is iets wat we als Vlamingen zeer goed kunnen. En dat mag, want veelal valt er over het weer te zagen. Maar niet dit weekend. De warmste zaterdag van februari hebben we. Een week nadat het (even) stenen uit de grond vroor. Al is dat relatief natuurlijk.

De natuur lijkt al langer uit balans. Terwijl de lentekriebels voelbaar zijn we pas hersteld van een zondvloed met de aanvulling van de grondwaterstanden, gevolgd door een weekje krabben, ijs scheppen en sneeuwmannen maken. Hoe zot kan het zijn nu het kwik stijgt tot 17 graden? Drie seizoenen op een paar weken gepasseerd! Alsof het allemaal al niet voldoende is kunnen we ook weer de handen uit de mouwen steken, want de padden willen dringend gaan paren en hebben hulp bij het oversteken van autowegen. De vogels in de tuin zijn maar net geteld en we hebben een stuk plastic in de tuingrond gestopt om de droogte te monitoren of we kunnen alweer molshopen beginnen tellen.

Natuurpunt wil ervan profiteren nu iedereen buiten is, wandelzoektochten onderneemt, of gewoon nutteloze kilometers maalt tussen bos en hei en weer terug. Gebruik uw hoofd en tel de molshopen! Jammer genoeg kan ik niet erg van dienst zijn, gezien de mol mijn tuin mijdt. Stiekem ben ik daar natuurlijk blij om. Een molshoop staat niet, ook al staat het gras vrij hoog. Het enige waarvoor een hoop zou kunnen dienen is als midden- of strafschopstip. Mocht er eentje opduiken terwijl ik de eerste barbecue van het seizoen houd, ik beloof het bij deze door te geven.

Nu de zwarte diertjes met de poten die een auto kunnen voortduwen, mochten ze in verhouding aan ons lijf kleven, weer geboekstaafd zijn is de vraag wat we volgende week kunnen bewerkstelligen? Hier alvast enkele suggesties: pieren zoeken, mieren tellen, vliegen eten geven, tingels trekken of u gewoon weer verder stierlijk vervelen, in afwachting van de heropening van de horeca…