Vrijwilligers testen vaccinatiecentra uit

Berlare Buggenhout Dendermonde Hamme Lebbeke Zele

In de vaccinatiecentra vond deze week een tweede testoefening plaats. Vijftig vrijwilligers doorliepen alle procedures. Vanaf volgende week wordt er gevaccineerd. Eerst de mensen uit de zorgberoepen.

Een vijftigtal vrijwilligers het verloop van de vaccinaties in de vaccinatiecentra van Hamme en Dendermonde uit. “Tijdens deze uitgebreide testsessie werd de vaccinatie van A tot Z gesimuleerd, begeleid door een medische, administratieve en logistieke ploeg. Alleen het spuitje ontbrak. Via deze testoefeningen willen we mogelijke problemen opsporen en oplossen, voordat ze zich in het echt kunnen voordoen”, legt Reinout Remmery, de coördinator van Eerstelijnszone Dender uit. “Als vrijwilligers voor deze oefeningen deden we een beroep op een aantal inwoners van de verschillende steden en gemeenten uit de Eerstelijnszone Dender. Ook een aantal inwoners met bijzondere ondersteuningsnoden namen deel aan de oefeningen, bv. personen in een rolstoel, personen die geen Nederlands spreken … Hiervoor werd de vraag gesteld aan de welzijnsraden van de verschillende lokale besturen. Bijkomend kregen de vrijwilligers een fictieve rol, bv. iemand die flauw viel, iemand met een te hoge lichaamstemperatuur, iemand die de identiteitskaart vergeten was, iemand met angst voor spuitjes … Zo hadden we een zeer gevarieerd testpubliek waarbij verschillende situaties en scenario’s werden geoefend.”

Er werd ook vooral gelet op de doorstroom van bezoekers en het vlot verloop van de verschillende stappen. “Zowel de oefening in Hamme als in Dendermonde verliepen over het algemeen vlot. Alle vrijwilligers konden na afloop hun feedback, opmerkingen en suggesties noteren. Deze worden nu verwerkt en op basis daarvan optimaliseren we de werking van de vaccinatiecentra en het vaccinatieproces. Op vrijdag 5 februari vond al een eerste testoefening plaats met zorgprofessionals. Op basis van deze oefening werden al een aantal aanpassingen gedaan tegen de tweede testoefening, zoals extra bijkomende signalisatie, aanpassing van de looproutes, transparante luiken in plaats van deuren … Na deze oefeningen zullen er opnieuw aanpassingen gebeuren. Ook worden de instructiefiches voor de medewerkers aangepast”, alsnog Reinout Remmery.

De eerste vaccinaties voor zorgprofessionals vinden plaats op dinsdag 23 februari in Hamme en woensdag 24 februari in Dendermonde. “Als het zover is, krijgt iedereen vanaf 18 jaar een uitnodiging om zich gratis te laten vaccineren. Dat zal gebeuren per brief en sms of mail. In de uitnodiging staat een unieke code met vermelding van locatie en tijdstip, waarmee je je online of telefonisch registreert. Je kan de dag en het uur van de vaccinatie indien nodig wijzigen. Deze uitnodiging gebeurt in fasen, rekening houdend met de beschikbaarheid van de vaccins. Wanneer de uitnodigingen zullen verstuurd worden en wie binnen welke groep eerst aan de beurt is, is nog niet geweten. Van de meeste vaccins heb je twee dosissen nodig, die met een tussentijd van drie tot vier weken toegediend worden. Om beschermd te zijn, is het belangrijk dat je beide dosissen ontvangt.”

 

Foto’s (c) Eerstelijnszone Dender.