Eerste verdieping pastorie niet stabiel genoeg om heemkring te huisvesten

Algemeen Buggenhout

Er is een probleem met de stabiliteit van de pastorie in het centrum van Buggenhout. Heemkring Ter Palen zal niet naar het pand kunnen verhuizen.

Het was gemeenteraadslid Wim Mommaers (N-VA) die het dossier aankaarttte. Het CD&V-bestuur maakte begin deze legislatuur duidelijk dat het gebouw zou gerestaureerd worden en dus niet verkocht. De nieuwe invulling van de leegstaande pastorie omvatte de intrek van de heemkring en de Kerkraad. Verder zouden er ook vergaderruimtes ingericht worden. Maar eerst moest er een stabiliteitsonderzoek uitgevoerd worden. En de resultaten daarvan zijn niet goed. De eerste verdieping vormt een probleem qua stabiliteit. “We willen graag weten wat dit betekent voor de kostprijs en de herbestemming”, zegt oppositieraadslid Wim Mommaers (N-VA).

“De kostprijs is nog niet berekend”, geeft schepen Geert Mannaert (CD&V) aan. “De heemkring zal een alternatief moeten zoeken, want het archief onderbrengen in de pastorie, dat zal niet kunnen. De eerste verdieping kan het gewicht daarvan onmogelijk dragen volgens de conclusies na het onderzoek. Her gelijkvloers kan wel gebruikt worden door de Kerkraad.” Of stabiliteitswerken zullen uitgevoerd worden en wanneer is nog niet duidelijk.